DIY: Zo maak je zelf havermelk en –yoghurt

Elke keer schrik ik als ik in de supermarkt bij de kassa mijn plantaardige melk en yoghurt afreken. Waarom zijn ze zo veel duurder dan melk en yoghurt van een koe? En kun je dat niet zelf maken? Het antwoord op de eerste vraag is redelijk eenvoudig; door het productievolume en de marges. Het antwoord op de tweede vraag is veel simpeler, namelijk ’ja’ en het is nog gemakkelijk ook. En om je dan helemaal te overtuigen, de impact van havermelk op het milieu is een stuk kleiner dan van andere soorten plantaardige melk, zoals cashew- of amandelmelk.

Dure plantaardige alternatieven

Vroeger was ik een echte zuivelliefhebber. Ik dronk melk in mijn koffie, ontbeet me Griekse yoghurt en verslond kaas bij de vleet. Tot ik besefte wat het effect van mijn eetpatroon was op ons klimaat, maar ook op het leven van de koeien die melk voor mij maakten. Inmiddels ben ik grotendeels overgestapt op plantaardige alternatieven voor dierlijke producten, waaronder havermelk voor in mijn koffie en omdat ik het best duur vind, besloot ik het zelf te maken.

Voor we verder gaan, nog wel even een disclaimer. We mogen havermelk eigenlijk geen melk noemen, want die benaming is alleen bestemd voor producten van de koe. En we willen je natuurlijk niet ‘in verwarring brengen’. Lees dus overal waar havermelk staat ‘haverdrink’.

Zelf havermelk maken

Om zelf havermelk te maken, heb je maar 3 dingen nodig: water, haver en een snufje zout. Het zijn dus ook nog minder ingrediënten dan de havermelk in de supermarkt.
De verhouding van havermelk is 1 op 3. Dus 1 deel havervlokken en 3 delen water. Het enige wat je verder nodig hebt, is een blender of staafmixer, een kaasdoek, schone theedoek of fijne zeef. Vervolgens mix je de ingrediënten en laat je het door een zeef lopen. En klaar ben je. Voor gebruik wel even schudden. Wil je de melk iets romiger? Blend er dan wat geweekte rauwe cashewnoten doorheen. Wat achterblijft in de zeef kun je bijvoorbeeld door koekjesmeel doen. Dan gebruik je dat ook nog.

Zelf haveryoghurt maken

Om zelf haveryoghurt te maken heb je iets meer geduld nodig. Voordat je begint, moet je de havervlokken even goed afspoelen in water. Doe ze daarna in een glazen pot en week de vlokken een hele nacht. De verhouding vlokken en water is belangrijk. Zet de vlokken 1 cm onder water.

De volgende dag kun je de havermout en het water waar je ze in hebt geweekt samen in de blender doen. Maak er een gladde massa van. Vind je de yoghurt te dik? Voeg er dan wat water aan toe. Dat is gemakkelijker, dan te dunne yoghurt dicker maken. Dus beter niet te veel water gebruiken.

Vervolgens doe je de gladde massa weer terug in de glazen pot en je sluit die op kamertemperatuur af met een theedoek. De yoghurt moet kunnen ademen. ‘s Avonds en ‘s ochtends roer je de yoghurt even goed door. Elke dag proef je een beetje. Vind je de yoghurt zuur genoeg? Dan sluit je de pot af en bewaar je je yoghurt in de ijskast. Niet langer dan een week.

Succes en heb je tips of variaties? Laat het ons weten.

Over de schrijver

4 gedachten over “DIY: Zo maak je zelf havermelk en –yoghurt”

  1. Sylvia je vind iets niet lekker..maak het dan lekkerder naar jouw wens, een paar rozijnen mee weken bijv. koffie zonder melk is keuze. Ik maak kaas, melk, joghurt al jaren veganistische wijze. snufje kaneel, of cashew nootje erbij.. Mensen zijn creatieve wezens.

  2. Doet me denken aan eind jaren tachtig, toen er nog niks te koop was. Als je iets wilde hebben moest je het zelf maken. Ging ik amandelmelk maken. Ook dat kan maar wat een werk zeg. Ik drink mijn koffie dan wel zonder melk. Havermelk vind ik echt niet lekker.

  3. Het is inderdaad heel simpel om havermelk te maken of eender welke plantaardige melk. Havermelk is de goedkoopste en meest duurzame drank. Een plantaardige yoghurt zelf maken is mij helaas nog niet gelukt. Ik ga deze versie dus ook nog proberen. Zo’n disclaimer mag wat mij betreft best op vlees en zuivel komen ook. Op een pak melk dan graag “essentiële voeding van kalfjes” en bij de verschillende soorten vlees bijvoorbeeld welk deel (of welke delen) van het dode dier je koopt. Maar ja, daar kunnen onze tere zieltjes niet tegen…

    1. Net zoals bij sigaretten en die foto’s op het pakje. Nou ik kan je melden dat dit niet helpt (ik heb een winkel ). Mensen moeten zelf de intrensieke motivatie hebben om iets niet meer te doen. Hebben ze die niet dan helpt dwang nauwelijks. Bovendien al dat dwingen vd overheid waar slaat dat dan op. We zijn als souvereine wezens geboren.

Reacties zijn gesloten.