DJ Gregor Salto wil heel Nederland op de been voor onderwijs in duurzaamheid

Gregor Salto
De Bekende Nederlandse Dj Gregor Salto
De bekende DJ Gregor Salto reist de hele wereld over om zijn hordes fans een eclectische mix van soul, latin-jazz en house muziek te laten horen. Minder bekend is dat hij ook een groene kant heeft. Als hij niet aan het draaien is, helpt hij als ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) en probeert hij ook op andere manieren mensen kennis te laten maken met de boodschap: we moeten iets veranderen om de wereld leefbaar te houden.

Salto is vader van 3 kinderen en mede daarom is hij er van overtuigd  dat onderwijs dé manier is om de aarde te redden. “Als je het op jonge leeftijd leert, kun je ook vanaf jonge leeftijd iets veranderen.” Wij interviewden deze bijzondere DJ maar liefst twee keer over zijn groene missie.

Onze stagair Jochem Bos filmde een kort gesprek met Gregor Salto. Bekijk hier het filmpje:

/wp-content/uploads/2014/06/interview_gregor_salto.mp4

Ons uitgebreide interview lees je hieronder:

Wat was het moment dat je iets met duurzaamheid kreeg?

Er zijn veel inzichten of ideeën waar ik me het precieze moment van kan herinneren, maar hierbij niet. Ik weet dat ik een paar jaar al best succesvol aan het draaien was. Ik kom op een hoop feestjes, dat is allemaal lang leve de lol, maar op een gegeven moment kreeg ik het gevoel dat ik toch ook een soort verantwoordelijkheid had. Ik dacht: Misschien moet ik het kleine beetje invloed dat ik heb, gebruiken voor iets dat ik belangrijk vind iedereen. De problemen rond het klimaat, de vervuiling, etc. werden steeds groter, dat begon me te beangstigen.

Kun je iets vertellen van de dingen die je zag?

Ik reis veel. Ik heb zoveel plekken gezien waar mensen slecht omgaan met het milieu. Hele bijzondere stukken natuur veranderen soms in vuilnisbelten. Op Curaçao hebben ze bijvoorbeeld de plasticbaai. Toen ik daar voor het eerst kwam schrok ik echt. Die baai had een heel mooi stukje natuur kunnen zijn, maar was helemaal goor en verwaarloosd. Als je wil weten hoeveel troep mensen in korte tijd kunnen maken moet je eens na een festival over het terrein lopen… Gelukkig wordt dat wel opgeruimd: de Nederlandse festival organisator ID&T steekt veel moeite in het verduurzamen van hun dance events. Maar een mooie plek kan heel snel verpest worden en op veel grotere schaal gebeurt dat met de aarde.

Al die dingen droegen er aan bij dat ik dacht: hier moet wat aan gedaan worden. Maar ik had geen idee hoe.

Wat doe je dan?

Ik ben ambassadeur bij het WNF, ik doe soms mee aan acties om de jeugd aan te spreken, ik heb wel eens meegewerkt aan een commercial, zit wel eens in een panel en doe nog wel meer maar ik blijf een onvoldaan gevoel houden.

Zo’n 3 jaar geleden begon ik in te zien dat we niet snel genoeg verduurzamen mede door gebrek aan visie en samenwerking. Er zijn zo veel mensen en groepen die graag een duurzame omslag zouden willen maar ondertussen gebeurt er te weinig.

Ik denk dat de meeste Nederlanders, ik zelf inbegrepen, geen idee hebben hoe ze echt duurzamer kunnen leven. Veel verder dan afval scheiden en iets meer het openbaar vervoer gebruiken, komen de meeste mensen niet. En dan heb ik het ook over de mensen die de cruciale beslissingen nemen in ons land, mensen hoog in het bedrijfsleven en in de politiek. Ondertussen worden we van alle kanten gebombardeerd met suggesties hoe het beter kan maar die suggesties zijn vaak heel verwarrend en bereiken alleen een doelgroep die er ook voor open staat. Duurzaamheid is van levensbelang. Maar waar leer je dat? Volgens mij zou je dat op school moeten leren.

Er zijn in Nederland honderden clubs, fondsen en verenigingen die allemaal hetzelfde willen: de natuur behouden en er zijn heel veel verschillende initiatieven op scholen maar er mist een duidelijke lijn.

Net zoals je rekenen en schrijven op school krijgt, zou je in duurzaamheid onderwezen moeten worden. Want als je het op jonge leeftijd leert, kun je ook vanaf jonge leeftijd iets veranderen. Ik zie om mij heen dat veel jonge mensen echt gemotiveerd zijn om dingen te veranderen. Maar dan moet je wel weten hoe…

Hoe zie je dat voor je? Wil je dat kinderen hun les leren, net zoals bij aardrijkskunde en geschiedenis. Of moeten we ze met een schepnetje de natuur insturen?

Ik heb wel eens het gevoel dat de ouderwetse manier van leren effectiever is dan sommige nieuwe leervormen, maar van onderwijs zelf weet ik eerlijk gezegd niks af. Hoe het precies moet worden ingevuld zou met de meest gerespecteerde specialisten op onderwijsvlak bekeken moeten worden. En dan bedoel ik geen onderwijsbobo’s, adviseurs  en managers.. maar gewoon actieve leerkrachten en schoolhoofden met minstens 20 jaar ervaring want die begrijpen echt hoe het werkt.

Maar ja, ik weet dat leerkrachten al zo druk zijn – ze hebben in mijn ogen een ondergewaardeerd vak – en zij krijgen al van alles op hun bord vanuit Den Haag. Volgens de directeur van de school van mijn dochter moeten scholen zich voornamelijk bezighouden met de kerndoelen en is er eigenlijk geen ruimte voor een extra vak. Maar misschien is een extra vak de manier ook niet. Wellicht, zo stelde de schooldirecteur voor, moet er een film komen zoals “An Inconvenient Truth” van Al Gore, maar dan voor kinderen, op School TV bijvoorbeeld. Dan plant je daar al een zaadje mee. Maar nogmaals, de uitvoering is aan de vakmensen.

Hoe ga jij dit stimuleren?

Ik heb er lang met het WNF over gesproken, ik heb politici in Den Haag ontmoet, ik ben bij het ministerie van Economische Zaken geweest, ik heb nu dit gesprek met jou. Maar ik kom gewoon handen en voeten te kort. Ik mis een organisatie die als doel heeft om EEN duidelijke lijn uit te zetten voor iedere school en jonge scholier in Nederland. Ik zou zo’n organisatie graag helpen.

Wel moet ik hier meteen bij zeggen dat ik ook iemand ben die een heel erg milieuonvriendelijke baan heeft. Ik wil niet roomser dan de paus overkomen, ik heb misschien mooie plannen maar ik vlieg ondertussen wel de wereld over van feestje naar feestje. Niet echt het beste voorbeeld..

Maar bij jou gaan deuren wel open…

Ja, dat klopt. Als ik niet die DJ was geweest, dan had ik ook niet dit gesprek met jou.

Hoe zou hetkanWel of hoe zouden anderen je kunnen helpen?

Wat mij zou kunnen helpen — dit is maar één idee, hoor — stel dat er één goed opgeleid,  super gemotiveerd, slim en representatief iemand fulltime bezig zou zijn met dit doel, geholpen door een groep van bevlogen vrijwilligers. Dan zou die groep onder leiding van die ‘manager’ dit echt van de grond kunnen krijgen en zou ik vanaf de zijlijn creatief mee kunnen denken. Ik wil best meebetalen aan het salaris van zo iemand, maar er zal een groter potje met geld moeten komen om in ieder geval de basics te kunnen bekostigen.  Eigenlijk vind ik dat de groene clubs hier een gezamenlijk budget voor vrij moeten maken, maar krijg dat maar eens voor elkaar.

Wat ik uiteindelijk wil is Nederland op de been brengen. Scholen zullen sneller geneigd zijn om hier moeite in te steken als ze zien dat het gaat om een breed gedragen plan, een duidelijke lijn, in plaats van alle groene losse flodders die ze nu om hun oren krijgen. De politiek gaat pas overtuigd worden als echt ze ziet dat Nederland gestructureerd duurzaamheid in het onderwijs wil. Een belangrijke stap daar naartoe is als de grote milieuorganisaties hun onderlinge verschillen even vergeten en duidelijk zeggen waar we het allemaal over eens zijn: Ecologie in het onderwijs is cruciaal voor de Nederlandse natuur en de economie, en voor de rest van de wereld.

Er is zo gigantisch veel kennis bij al die organisaties, maar die moet behapbaar worden. Natuurlijk, dat is een hoop werk, maar echt niet onmogelijk! De achterban van al die groene clubs, misschien nog extra geïnspireerd door een arsenaal aan bevlogen BN-ers kan de rest van Nederland gaan vertellen waarom ze dit zouden moeten eisen van de politici waar ze op stemmen. En als we dan uiteindelijk met een miljoen Nederlanders zeggen: “Dit is wat wij willen”, dan kan niemand er meer omheen. Ik denk dat heel veel mensen daar voor te porren zijn. Iedereen die ik hier over spreek begrijpt het, want het ligt zo voor de hand. Maar het moet wel georganiseerd worden.

Je wil massa creëren

Absoluut.

Noem eens één persoon die jou inspireert om groen te doen?

Marjan Minnesma van Urgenda. Ik heb veel bewondering voor haar no nonsense manier van doen. Zij zegt waar het op staat en probeert heel concreet en heel slim snelle veranderingen door te voeren. Misschien dat niet iedereen haar eerlijkheid kan waarderen, ze windt er geen doekjes om, maar ze is een van de weinigen die ons duidelijk laat zien hoe we kunnen veranderen. En laten we natuurlijk Wubbo Ockels niet vergeten! Ik vind dat soort mensen heel inspirerend.

Over de schrijver

4 reacties op “DJ Gregor Salto wil heel Nederland op de been voor onderwijs in duurzaamheid”

  1. Pingback: "Bewuste consument kan beter waterijsje eten" » hetkanWel.nl

  2. Pingback: DJ Gregor Salto wil heel Nederland op de been voor onderwijs in duurzaamheid | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.