Het Dobberend Bos brengt vergroening naar de Floriade

Na vijf jaar in de Rijnhaven in Rotterdam te hebben gedobberd, was het tijd voor een nieuwe plek. Rotterdam heeft het Dobberend Bos uitgeleend aan de Floriade die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Daar zijn de voorbereidingen voor de Floriade al in volle gang. Waaronder de bouw van de woontoren Flores waar op de gevel een kleurrijk bomen- en plantenkunstwerk te zien zal zijn. Het thema van de Floriade is dan ook Growing Green Cities. Het Dobberend Bos van Jeroen Everaert sluit daar mooi bij aan, met zowel de vergroening die het met zich meebrengt als de gedachte achter het kunstwerk.

Twintig Hollandse Iepen

Je ziet het goed, het zijn geen eendjes die in het water dobberen, maar bomen. Welgezegd twintig Hollandse Iepen in gerecyclede zeeboeien uit de Noordzee. Deze bomen zijn sterk, kunnen wel tegen wat wind en schrikken niet van wat zoutig zeewater. Het voordeel van een Dobberend Bos is dat het mobiel is en het dus mogelijk is om ze met de boot naar een andere plek te brengen, in dit geval de Floriade. De bomen zijn met boei en al op de boot gehesen en van Rotterdam naar Almere gevaren. Jeroen Everaert wil dat de boodschap van het Dobberend Bos door velen gehoord zal worden en daar is de Floriade de perfecte kans voor.

 

Het idee voor het kunstwerk

Jeroen Everaert zag een kunstwerk van Jorge Bakker, In Search of Habitus, wat gaat over de vraag waar zijn roots liggen. Toen Jeroen dit kunstwerk echter voor de eerste keer zag, had hij er voor zichzelf een duidelijk beeld bij. Voor hem ging dit overduidelijk over ons klimaat, hoe zal het gaan met de natuur als onze zeespiegel stijgt? Hij interpreteerde het als een oplossing voor dit probleem, bomen in dobbers plaatsen. Samen zijn ze toen de uitdaging aangegaan om een Dobberend Bos werkelijkheid te maken. Hiermee wil hij aandacht vragen voor klimaatverandering en een oproep doen om voor de bomen te zorgen.

Growing Green Cities

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 zal de Floriade plaatsvinden in Almere. Dit is een wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar plaatsvindt. Als je bedenkt dat de voorbereidingen voor volgend jaar nu al in volle gang zijn, is het niet zo gek dat het niet zo vaak is. Er wordt een nieuwe groene stadswijk, Hortus, gecreëerd waar de woontoren Flores het middelpunt van zal zijn. Op de gevel zal een kunstwerk van Alex Verhaest te zien zijn. Dit is gebaseerd op het arboretum van de Floriade, de verzameling planten en bomen die te zien zullen zijn. Met als thema Growing Green Cities staan groene oplossingen om steden leuker, leefbaarder en duurzamer te maken centraal. En daar zijn zowel de woontoren Flores als het Dobberend Bos een mooi voorbeeld van.

Ben jij al eens naar de Floriade geweest? Laat ons onder in een reactie weten hoe je het hebt ervaren.

Over de schrijver