Afgelopen donderdag zond de BBC een documentaire uit over suiker: “The men who made us fat”. De documentaire liet er weinig twijfel over bestaan: de oorzaak voor de enorme toename van overgewicht ligt bij de suiker, niet bij vet. En dan vooral bij fructose. En toch geloven we massaal in de mythe van de magere producten en eten we liever een droog crackertje (puur koolhydraten=suiker), dan een bak volle kwark. Hoe kan dat?
Lees ook
Suiker, de snelweg naar veroudering
Suiker – de alternatieven
Brood – daar zit (bijna) niks in
Volgens de documentaire zijn daar maar een paar mannen verantwoordelijk voor. Een wetenschapper, een politicus, een zakenman met invloed, en voila, vet wordt aangewezen als de grote boosdoener, suiker gaat vrijuit. Terwijl uit talloze onderzoeken al sinds de jaren ’70 (o.a. door onderzoeker John Yudkin) duidelijk is dat suiker een veel verwoestender effect heeft in ons lichaam. Vooral in de gigantische hoeveelheden die de moderne mens eet. Want bijna alle voorbewerkte voedingsmiddelen worden gezoet met ‘high fructose corn syrup’, vooral frisdranken. Fructose is een suiker die in ons lichaam razendsnel tot vet wordt omgezet. Daardoor is de kans groot dat de ‘dunne’ mensen van binnen wel liters vet met zich meedragen die er niet horen. Dat was dus ook het geval bij de (jonge) documentairemaker zelf, die ontdekt dat hij een “toffee” is: dun aan de buitenkant, vet van binnen.
Niet dat het raar is dat we zo graag zoet eten. Zoet en zout creëren een ‘hedonistische reactie’ in onze hersenen. In feite werkt het als een verslaving, maar dat mag niet gezegd worden. Ondertussen weet de voedingsindustrie heel goed hoe het met alle reclames en onophoudelijke stroom van lekkere tussendoortjes ons aan het eten kan houden. Met bijkomend voordeel dat fructose het hormoon leptine onderdrukt dat ons het signaal geeft dat we volzitten. “Ze hebben ons brein gekidnapt”, aldus de documentaire. Slim. Maar wel ontluisterend hoeveel invloed de voedingsindustrie heeft op wat we eten, en dus op onze gezondheid.
Hier is een (illegale?) onlineversie van “The men who made us fat” te zien. Donderdag a.s om 22u is het tweede deel op BBC2 te zien.
Bron: Roosgoesgreen
Docu: hoe de voedingsindustrie ons vet maakte
- Geplaatst door St. Maarten
- 20 juni 2012
- Leven
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
5 gedachten over “Docu: hoe de voedingsindustrie ons vet maakte”
etiketteren moet zijn: etiket lezen (heerlijk die automatische taalkundige aanpassingen)
Wat veel mensen niet weten is dat de stevia in de winkel niet de oorspronkelijke stevia is maar zoetstoffen gewonnen uit stevia, dus weer geraffineerd. Wil je echte stevia gebruiken kies dan voor de groene versie, die wordt verkocht onder de noemer, alleen voor cosmetisch gebruik. Meer informatie over dit soort misleiding op onze site.
het antwoord: alleen nog maar biologisch eten en drinken, en puur eten. Geen kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen e.d. eten. Geen frisdrank meer, maar water, 1,5 liter per dag. En biologische groene- of rooibosthee.
Interessante documentaire. De cynische marketeers van de voedselindustrie hebben een nieuwe oplossing gevonden om de illusie van suikervrij te verkopen: Stevia gecombineerd met maltodextrine. Van verschillende merken in de supermarkt te koop. De glycemische index van maltodextrine is zelfs 2 x zo hoog als van gewone suiker! Ze durven zelfs te beweren dat er 0% koolhydraten in zit.
Ook de Stevia uit de natuurwinkel?
Reacties zijn gesloten.