Doe als jonge mensen en draai de tijd terug

Timatymusic
Foto: Timatymusic, Flickr

Voel je je oud? Ga dan eens verstoppertje spelen of iets anders wat je in je kindertijd graag deed.
Misschien is het mogelijk de tijd ‘terug te draaien’, namelijk door dingen te doen die jonge mensen gewoonlijk doen. Als we de dingen doen die qua leeftijd van ons verwacht worden – ofwel leeftijdsynchroon gedrag vertonen – dan bevorderen we daarmee het verouderingsproces. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Experimental Gerontology.
Door dingen te doen die jongere mensen gewoonlijk doen, en door nieuwe vaardigheden te leren, kan de hersenstructuur op moleculair niveau bij ouderen veranderen, aldus de onderzoekers van de universiteit van Arizona, die dit onderzoek deden. Tot op heden zijn hun bevindingen echter enkel gebaseerd op onderzoek met bijen. Ze ontdekten dat de bijen snel verouderden zodra ze voedsel gingen verzamelen voor de nieuwe generatie bijen die net geboren was. Dit ‘voergedrag’ is het normale vervolg op de fase van geboorte en verzorging van de nieuwe bijtjes. Maar als de volwassen bijen om de tuin geleid werden op een zodanige wijze dat ze in de korf bleven om op de pasgeborenen te passen, bleek de helft van de bijen die eigenlijk ‘voedselverzamelaar op leeftijd’ waren, significante verbetering te vertonen in hun capaciteiten om nieuwe dingen te leren.
Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijkse nieuwsbrief over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.
Lees meer over ouder worden:
Wat symboliseren heksen in sprookjes?
Ouder worden is leuk
8 manieren om gezond oud te worden
Volg Ode ook op Twitter, Facebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand

Over de schrijver

3 gedachten over “Doe als jonge mensen en draai de tijd terug”

  1. duuuuuusss "Volwassenen" zijn hun jeugd verloren. Kunnen niet meer zelf nadenken. Durven niet met "speler" een gesprek aan te knopen, laat staan meespelen. Zitten dan ook vastgeroest in de gebruikelijke verspillende leefstijl.
    Gevaarlijk.

Reacties zijn gesloten.