Doe eens iets anders, hou een ‘waste feestje’!

Logo &Amp; Bron: We Can'T Waste
Logo &Amp; Bron: We Can’T Waste

Een ‘waste’ feest, wat is dat nu weer? Eigenlijk heel simpel. Je zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar kliekjes meeneemt en met alle ingrediënten zorg je voor een feestmaal. Ik werd uitgenodigd voor het ‘waste’ feest van Chiel, Ivo en Lien van We Can’t Waste. Zij leefden een week lang van de kliekjes van andere. Als afsluiter hielden zij een ‘waste’ feest!

Hoe hou je een ‘waste feestje’?

Eigenlijk is het heel simpel. Hier is een 3-stappenplan voor een succesvolle ‘waste’ feest te houden:

Stap 1: Zorg voor voedsel! Dit klinkt moeilijk, maar een beetje speuren brengt je al heel ver. Vraag aan vrienden of familie of ze nog kliekjes hebben die je mag innemen en tover daarvan heerlijke gerechten. Ook bedrijven, zoals bakkers, groenteboeren en marktkooplui zijn vaak niet huiverig om hun restanten mee te geven.

TIP: de grootste kans van slagen ligt bij relatief kleinere bedrijven. 

Stap 2: Maak het gezellig! Dit doe je door alle vrienden en familie die je eten gegeven hebben uit te nodigen voor ‘waste’ feest! Samen eten, niks verspillen en bovendien enorm fijn: geen kosten! Het eten is namelijk gratis. Kijk, dat verhoogt de feestvreugde!

Stap 3: Een open deur maar wel de moeilijkste: zorg dat alles opkomt! Met een beetje pech krijg je zoveel mee van retail of vrienden en familie dat je van gekkigheid niet weet wat je met alle producten aan moet.

TIP: mocht je zoveel hebben dat je het echt niet op kan. Probeer zoveel mogelijk door te verwerken en vervolgens in te vriezen. Zo heb je meer grip op de hygiëne van je product. Verwerkte producten hebben een hogere houdbaarheid.

Deze tip is afkomstig van Lien, Chiel en Ivo die samen We can’t waste vormen! Zelf heb ik de tip uitgevoerd en ging uiteindelijk met een volle pens en een volle portemonnee naar huis. Dubbel tevreden dus!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver