Doe het zelf: een lekkage verhelpen!

Afbeelding: Loodgieteraanhuis.nu
Afbeelding: Loodgieteraanhuis.nu
Lekkages vormen voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Een lekkage gaat vaak gepaard met een zeer vervelende waterschade, die lastig te verhelpen is. Daarbij is de bron van een lekkage in veel gevallen nauwelijks met het blote oog te achterhalen. Heeft u zelf ook last van een lekkage in uw woning? Probeer de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen! U kunt dit zelf doen, maar ook laten doen door een erkend loodgietersbedrijf bij u in de buurt. Loodgietersbedrijven beschikken doorgaans over een ruime expertise, waardoor zij de bron van een lekkage vaak erg snel voor u gevonden hebben.
Wilt u het verhelpen van de lekkage zelf doen? Volg het onderstaande stappenplan om de lekkage zo goed mogelijk aan te pakken.

1. Aan de slag: de bron van een lekkage vinden

Het verhelpen van een lekkage begint bij het achterhalen van de bron. Niet iedere lekkage is hetzelfde! Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een lekkage rond leidingen en een lekkage onder de dakbedekking van uw woning. In beide gevallen is het echter lastig om de precieze bron te vinden. Een loodgieter zal u aanraden om het waterspoor zo goed mogelijk te volgen en op die manier te achterhalen waar de bron zich precies bevindt. Er zijn speciale lampen te koop waarmee u het waterspoor kunt volgen. Ook loodgieters werken veelal met dit type lamp.

2. Een bron van een lekkage aanpakken

Nu u de bron van de lekkage gevonden heeft, kunt u proberen de bron zo goed mogelijk aan te pakken. Bij een lekkage onder uw dakbedekking zult u de dakbedekking moeten herstellen, waarvoor u in veel situaties de hulp van een dakdekker nodig zal hebben. Bij andere lekkages, zoals een lekkage rond leidingen, kunt u de bron zelf aanpakken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat leidingstukken opnieuw worden aangesloten om de speling tussen de leidingstukken te verhelpen. Vaak sijpelt het water via deze speling de leidingen uit.
Zorg er vanzelfsprekend voor dat u de hoofdkraan vooraf heeft afgesloten, om te voorkomen dat het water uit de leidingen stroomt als u deze loshaalt. Het wordt aangeraden om uw kranen in huis enige tijd open te zetten als u de hoofdkraan heeft afgesloten.

3. Hulp van een erkend loodgietersbedrijf

Wanneer het u niet gelukt is om de bron van de lekkage te vinden of te verhelpen, kunt u de hulp van een erkend loodgietersbedrijf bij u in de buurt inschakelen. Zo bent u ervan verzekerd dat de lekkage op een vakkundige wijze voor u verholpen wordt.

Over de schrijver

1 gedachte over “Doe het zelf: een lekkage verhelpen!”

  1. Een lekkage brengt meestal ook een hoop waterschade met zich mee. Wanneer u de lekkage op een gegeven moment heeft verholpen, moet u de waterschade nog herstellen. U kunt de waterschade melden bij uw woon- of inboedelverzekering. Dit kan overigens ook nog een heel proces zijn! U kun in deze gevallen het beste een onafhankelijke schade expert inschakelen.

Reacties zijn gesloten.