Doen mijn zonnepanelen het wel goed?

Menig eigenaar van zonnepanelen kijkt om de zoveel tijd in de meterkast om te zien of de zonnepanelen op het dak netjes hun werk doen. Het zou toch zonde zijn om de mooie zonuren te verliezen!

Maar hoe weet je nu of de zonnepanelen genoeg opbrengen? Veel mensen (inclusief veel leveranciers trouwens) denken dat het niet mogelijk is om de te verwachten opbrengst van een specifieke locatie te berekenen. Maar dit kan wel!

Om dat te laten zien heeft non-profit adviesburo Siderea in juni en juli de ‘Landelijke Meetmaand Zonnestroom’, waarin het een gratis opbrengstberekening maakt voor alle eigenaren van zonnepanelen in Nederland.

Siderea doet dit door een landelijke kaart te publiceren met berekende opbrengsten voor de maand juni van 30 locaties (KNMI meetstations) in Nederland. Elke eigenaar van zonnepanelen kan zo de eigen opbrengst van 4 aaneengesloten weken vergelijken met de cijfers van een meetstation in de buurt.

Natuurlijk zit er altijd wat verschil tussen de locatie waar je woont en de locatie van het meetstation, maar de berekening komt zeer dicht in de buurt. Siderea geeft aan dat als je in de opbrengstcijfers een verschil constateert van meer dan 10%, dat je er vanuit kunt gaan dat er iets niet goed is met je installatie.

Op deze manier kun je dus makkelijk zelf controleren of je zonnepanelen naar behoren functioneren, of dat je misschien last hebt van extreme beschaduwing of vervuiling.

Fijne dag,
Jeroen Saeijs

Dit artikel is origineel gepubliceerd op www.brabantenergy.nl

———————————————————————————————————————–———————

Lees ook:

———————————————————————————————————————–———————

Over de schrijver

2 reacties op “Doen mijn zonnepanelen het wel goed?”

  1. Om te weten hoeveel energie je panelen opbrengen moet je wel een methode hebben om de opbrengst te meten. Wij hebben een goedkope opbrengstmeter gevonden waarmee je kunt meten hoeveel kWh de zonnepanelen hebben geleverd, hoeveel het maximale vermogen was in Watt en Ampère, hoeveel de panelen in geld hebben opgebracht en gedurende hoeveel uren die opbrengst tot stand is gekomen. Voor nog geen twintig Euro.

Reacties zijn uitgeschakeld.