Dolce far niente…

Dolce far nienteSommige filosofen blijven in mijn hoofd hangen. Dat is bijvoorbeeld Plato, met zijn filosofie over de projectie in de grot en de idee van de wereld om ons heen die een weerspiegeling is van de originele spullen die wij niet in de echte oorsprong zien. Maar ook sommige ‘nieuwe’ filosofen behoren tot de categorie interessant. Deze is vooral ook lekker praktisch:

‘Wie de kunst beheerst van dolce far niente, ofwel het zalige nietsdoen, beseft dat een leven lang luieren geen voldoening geeft. Het krijgt pas zijn glans bij de gratie van het volle leven met afspraken, verplichtingen en deadlines.’

– Sebastien Valkenberg – Carp

Na twee weken in de volle zon op een luiereiland (voor de luxe westerling dan…) kan ik na een aantal dagen commerciële heksenketel niet anders dan dit beamen.

[adrotate banner=”34″]

Over de schrijver

8 reacties op “Dolce far niente…”

 1. Het zit 'em in het moeten: als je moet werken, is er niks aan; als je moet luieren is er ook niks aan. Als je werkt uit vrije keus, is het heerlijk, en dat geldt voor luieren ook.
  Zolang we iets uit vrije keus kunnen doen, knnen we ervan genieten. Maar vaak genoeg leggen we ons een moeten, een verplichting op (nog los van verplichtingen van buiten af), en dan kunnen we er niet van genieten.

  1. Helemaal mee eens en mooi geformuleerd.
   We zijn uit het paradijs geschopt (niet Eva d'r schuld)
   door die gozer die de wereld/ons gemaakt heeft.
   En nu moeten we ons eigen eten zien te verzamelen.

 2. Volgens mij zit het hem in de middenweg. Zowel genieten van werken als je rust nemen. Als je de juiste balans vindt, dan kan je volgens mij het gelukkigst zijn.

 3. Ik denk dat dat juist het punt is in gestreste Westerse, kapitalistische maatschappijen.. Ze denken dat ze alleen maar kunnen ontspannen als ze zich helemaal suf hebben gewerkt.. en misschien blijven hun gedachten dan nog als een tol rond-spinnen zodat ze nooit echt geestelijk ontspannen…

  Ikzelf ervaar het ook zo, dat ik graag werk, en dat ontspannen na inspannen heerlijker is dan de hele dag niets doen… maar volgens mij zijn veel Westerse mensen jaloers op Caribische mensen die wel de hele dag kunnen ontspannen… Ook al doen ze er neerbuigend over.. en wie zegt dat de mens daar niet voor geboren is, maar is gehersenspoeld door de arbeidsdeling en het 'tijd is geld' motto?

  Ik vind het dus terecht dat Peter genuanceerder denkt..

 4. Wat een onzin, die reactie van Peter. Het is al eeuwenoud zo simpel: na gedane arbeid is het goed rusten. Dit klinkt zo eeuwenoud dat iets dergelijks vast al lang bestond voor de filosofen hun intrede deden in Nederland (17e eeuw). Mijn praktijk leert ook het zelfde. Sinds ik zonder baan ben voel ik me ook veel beter met wat vrijwilligerswerk. Het is zoals ik pas in een café hoorde: werk is goed, maar niet te veel en niet te weinig.

 5. De heren filosofen worden bedankt. Zo blijven we gevangen in het denken in tegenstellingen. Want wat is er op tegen alleen te werken en nooit op vakantie te gaan? Mits dat aan een aantal voorweaarden voldoet die de gezondheid garandeert zou7 het een prima leven kunnen zijn.
  Of: altijd op vakantie zijn zou ook een prima leven kunnen zijn.
  Maar nee, daar willen we niet aan. Dankzij filosofen die naar het westerse arbeidsethos kijken en zeggen: zo is het en niet anders.

Reacties zijn uitgeschakeld.