Dolfijnen en vissen 4 jaar na olieramp BP nog steeds ernstig ziek in Golf van Mexico

Dolfijnen En Vissen Krijgen Hartaanvallen Door Olie Vergiftiging. Foto: Jeslee Cuizon
Dolfijnen En Vissen Krijgen Hartaanvallen Door Olie Vergiftiging. Foto: Jeslee Cuizon
Vier jaar na de olieramp zijn dolfijnen en tonijnen ernstig ziek door het gif uit de gelekte aardolie.

Vier jaar na de olieramp in de Golf van Mexico die werd veroorzaakt door BP zijn dolfijnen en tonijnen ernstig ziek. In 2010 zijn miljoenen liters aardolie in zee gelekt voor de kust van Louisiana. Het gif van de aardolie veroorzaakt hartafwijkingen bij dolfijnen en tonijnen. Naast hartproblemen hebben de dieren ook last van miskramen en longziekten. Dat zeggen onderzoekers van Amerikaanse universiteiten en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Hun onderzoeken zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Environmental Science & Technology.

De onderzoekers van NOAA hebben twee dolfijnenpopulaties onderzocht en met elkaar vergelijken. De ene groep leeft in Barataria Bay in de Golf van Mexico in Louisiana waar de olieramp plaatsvond en de andere in het niet getroffen Sarasota Bay in Florida. “Ik heb nog nooit zoveel zieke dieren gezien”, zegt hoofdonderzoeker Lori Schwacke van NOAA in The Independent. over de dolfijnen in Barataria Bay. “In elke wilde populatie komen ziektes voor, maar we hebben nog nooit dolfijnen gezien die er zo slecht aan toe waren als die in Barataria Bay.”

Het andere onderzoek, van wetenschappers van Stanford University en NOAA, richtte zich specifiek op de aantasting van de hartcellen van tonijnen die in het besmette gebied leven. De giftige stoffen in de gelekte aardolie tast de hartcellen aan waardoor tonijnen last krijgen van hartritmestoornissen en sterven aan hartaanvallen.

BP procedeert ondertussen tegen de Amerikaanse overheid om het bewijs van de schade van de olieramp. Volgens het oliebedrijf zijn de gevolgen veel minder verstrekkend dan de Amerikaanse overheid beweert. Als de schade minder groot is, hoeft BP minder schadevergoeding te betalen. Binnenkort wordt de hoogte van de boete voor BP vastgesteld.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron: 3602360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Vogelsterfte na olieramp BP in Golf van Mexico

Wie is verantwoordelijk voor de Britse watersnoodramp?

Alarm over mismaakte garnalen en vissen met kanker in Golf van Mexico

Over de schrijver