Dolfijnouder die kinderen laat spelen heeft meer succes dan tijgermoeder of wolvenvader

Dolfijnouder laat kinderen spelen. Foto: Tommy Wong, Flickr
Dolfijnouder laat kinderen spelen. Foto: Tommy Wong, Flickr
Dolfijnouders laten hun kinderen spelend leren en deze kinderen doen het later beter op de universiteit dan het overgedisciplineerde kroost van tijgermoeders.
De tijgermoeder is een strenge moeder van Aziatisch-Amerikaanse afkomst die haar kinderen aanzet tot presteren. Als de kinderen niet vrijwillig presteren, is de tijgermoeder niet bang om ze onder druk te zetten en te dwingen hun huiswerk te doen en eindeloos piano of viool te spelen. Naast de tijgermoeder heb je ook de Chinese wolvenvader, die zo mogelijk nog strenger is. Kinderen die niet luisteren en niet goed hun best doen, worden net zo lang geslagen tot ze hoge cijfers halen op school en aan het ideaalbeeld van hun vader voldoen.
De South China Morning Post schrijft over een derde type ouder, dat met een dolfijn wordt vergeleken. De Amerikaanse geluksdeskundige en schrijver Shawn Achor heeft de term dolfijnouder gemunt. Hij zet zijn ideeën over opvoeden, geluk en presteren uiteen in zijn boek Before Happiness: The 5 Hidden Keys to Achieving Success, Spreading Happiness, and Sustaining Positive Change (september 2013).
Dolfijnouders gaan op een sociale en speelse manier met hun kinderen om. Ze willen ook dat hun kind goed presteert en op een goede universiteit terecht komt, maar ze zijn flexibeler en realistischer dan tijgermoeders en wolvenvaders. Dolfijnenouders weten dat spelen ook leren is en dat kinderen en tieners zich niet urenlang achter elkaar kunnen concentreren. Leren voor school of oefenen op een muziekinstrument kunnen kinderen het beste in korte tijdblokken doen.
Volgen Achor, die twaalf jaar op Harvard University heeft gewerkt, zijn kinderen van dolfijnouders gelukkiger dan kinderen van strenge ouders die dwang en (lijf)straffen gebruiken in de opvoeding. Dolfijnenkinderen zijn niet alleen gelukkiger, ze presteren ook beter op de universiteit omdat ze geleerd hebben zich in vrijheid te ontplooien.

360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 360
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Selfies zijn goed voor meisjes
Aluminium kan makkelijk hergebruikt worden
Een beul heeft spijt na 62 executies

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020