Zo kunnen nog meer kinderen op de fiets naar school

In Nederland zijn er zo’n 23 miljoen fietsen. Meer fietsen, dan mensen dus. En in zo’n fietsland denk je misschien dat ieder kind wel op de fiets naar school kan, maar dat is helaas niet het geval. 1 op de 9 kinderen heeft geen fiets, maar zou die wel willen hebben. En daar kun jij misschien bij helpen.

Op de fiets naar school

Na elke vakantie valt het me weer op hoeveel kinderen er op de fiets naar school gaan. Met (te) grote tassen, langzaam slingerend in groepjes, of juist in volle vaart om toch nog net op tijd op school te komen. Ik denk dan altijd aan mijn eigen middelbare schooltijd. Ik moest namelijk elke dag een heel eind naar school fietsen; 10 kilometer heen én 10 kilometer terug. Tussen de weilanden door, langs het water en natuurlijk altijd met wind tegen. Overal kwam ik oververhit, doorweekt of bevroren aan en ik klaagde steen en been. Tegelijkertijd besefte ik ook dat mijn fiets me vrijheid gaf. Zonder, kon ik nergens naar toe.

880 kilometer per jaar

Inmiddels weet ik wat een voorrecht het is om in een land te wonen, waar je (grotendeels) veilig kunt fietsen. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en het maakt kinderen zelfstandig. Maar ondanks dat we in in Nederland steeds meer fietsen – zo’n 880 kilometer per jaar -, daalt het aantal kinderen dat op de fiets naar school gaat. Daar zijn verschillende oorzaken voor; ouders zijn bang om hun kinderen in het verkeer los te laten, scholen bezuinigen op het fietsexamen of staan op een verkeersonveilige plek en ook geld speelt een rol. Het aantal gezinnen, dat geen geld heeft om een fiets voor hun kinderen te kopen, stijgt.

Een of meerdere ongebruikte fietsen

Speciaal voor deze gezinnen bedacht de ANWB een oplossing: het ANWB Kinderfietsenplan. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse huishoudens een of meerdere (kinder)fietsen ongebruikt in de schuur heeft staan. Ze zijn te klein, hebben een lekke band, zijn vervangen door een nieuw exemplaar of er moet wat aan gesleuteld worden. Die fietsen wil de ANWB inzamelen, opknappen en doneren aan kinderen die ze goed kunnen gebruiken.

Zo kun je een fiets doneren

Het idee is simpel, maar effectief. Je kunt kinderfietsen inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt, of een vrijwilliger komt de fiets bij je thuis ophalen. Vervolgens worden de fietsen opgeknapt of gedemonteerd om de onderdelen te gebruiken. Het is een kleine moeite, weet ik inmiddels uit ervaring. De twee oude fietsen van mijn kinderen zijn keurig opgehaald en op weg naar een nieuwe bestemming. En mijn eigen kinderen fietsen weer – enigszins mopperend en met wind tegen – op hun grotere exemplaren naar school.

Over de schrijver

6 reacties op “Zo kunnen nog meer kinderen op de fiets naar school”

Reacties zijn uitgeschakeld.