“Door tuinieren leer je weer voor moeder Aarde te zorgen”

Duurzame TuinartikelenKim Bunt kreeg duurzaamheid met de paplepel erin gegoten. Op de wc van zijn moeder hing een tegeltje: “De aarde erf je niet van je ouders, maar heb je in bruikleen van je kinderen.” Kim stond aan de wieg van de eerste voedseltuin in Nederland. Deze tuin levert verse producten voor Voedselbanken. Kortgeleden startte hij duurzametuinartikelen.nl. De compostbakken, wormenbakken of schoppen die je op deze site kunt kopen moeten zorgen voor meer voedseltuinen in heel Europa. hetkanWel interviewde Kim over zijn voedseltuinplannen en zijn nieuwe webshop. 
Een jury selecteert een winnaar uit de origineelste en meest sympathieke inzendingen.


Waarom een voedseltuin?
“Mensen hebben geen besef meer dat ze onderdeel van de natuur zijn. Als mens ben je een geavanceerde samenstelling van cellen en onderdelen van cellen die gewoon in de natuur voor komen. Ik geloof dat door fysiek in contact met de natuur te komen, je ook weer terug in contact met jezelf kunt komen.”
Kim startte in Rotterdam een pilot waar een voedseltuin werd gerealiseerd op een braakliggend terrein in de haven. “Ik ben daar ondertussen zelf weg. Ik ben dit concept meer internationaal aan het wegzetten onder de naam sociaal tuinieren, vanuit de stichting Food Horizon. Het eerste doel is om voedseltuinen aan te leggen tegen de honger. Het tweede doel is het herstellen en beschermen van biodiversiteit. Het derde doel is een duurzame levensstijl en economie op gang brengen die in evenwicht is vanuit de natuur. Door te tuinieren leer je weer voor moeder Aarde te zorgen. De boel blijft in balans als je dat wat je neemt ook weer teruggeeft. Als we dat leren kunnen we onszelf handhaven op de aarde, want in het huidige tempo lukt dat niet.”
Waarom ben je begonnen met duurzametuinartikelen.nl?
“Van elk verkocht product op duurzametuinartikelen.nl gaat een deel van de marge naar de stichting. En met dat geld kunnen we de bouw van voedseltuinen stimuleren, van het financieren van nieuwe tuinen tot het opleiden van mensen. We doen het niet om rijk te worden, maar om zelf in onze modale levensonderhoud te kunnen voorzien en de activiteiten van de stichting te kunnen uitbouwen.”
Wat verkopen jullie zoal voor tuinartikelen?
“We verkopen bijvoorbeeld wormenbakken om je keukenafval om te zetten in plantaardige, vloeibare plantenvoeding en in compost. De wormen eten het keukenafval op: van koffieprut, tot eierschalen tot groente die je niet hebt gegeten.”
Is dat niet een beetje vies, wormen in de keuken?
3781068123 Ce1B555E14
Wormen Maken Compost Van Keukenafval. Foto: Tristan Ferne, Flickr

“Ik heb er een in de keuken staan. Die is geurloos en reukloos zolang je er geen vlees en vis resten in doet. Je kan ‘m ook buiten opstellen of in de schuur, hoeft niet perse in de keuken. We verkopen ook emmertjes om je keukenafval te verzamelen.”
Wat maakt een tuinartikel duurzaam?
“Wij hanteren verschillende criteria. Allereerst is er de toepassing: je kunt bijvoorbeeld een wormenbak gebruiken om je keukenafval op een goede manier te verwerken. Ook letten we op de grondstoffen: waar bestaat het product uit? En daaraan gekoppeld ook hergebruik: als je het niet meer gebruikt, wat gebeurt er dan mee? Wij hebben composttonnen die gemaakt zijn van oude olietanks van kunststof. En verschillende van onze producten zijn gemaakt van gerecycled plastic. En natuurlijk letten we op de kwaliteit van het product: als het een goed product is, gaat het langer mee en hoeft er minder vaak één gemaakt te worden.”
“Helaas zijn er op dit moment geen specifieke certificaten voor duurzame tuinartikelen. Wel maken we gebruik van bestaande certificaten zoals het FSC label voor duurzaam hout.”
“Duurzametuinartikelen moet wat ons betreft een inspirerend voorbeeld zijn waarin zaken doen en maatschappelijke relevantie met elkaar samensmelten. Het is voor ons een manier om de activiteiten in de stichting te kunnen ontplooien, en niet andersom.”

Over de schrijver

1 reactie op ““Door tuinieren leer je weer voor moeder Aarde te zorgen””

  1. ad stroes groene koolhaas eco sol atv ons buiten prof.doderslaan 76 2035 eh

    kim we hebben elkaar al eerder gesproken zwarte aarde kweektuin ,wy mogen zuiderpoort
    ggz in ngeest kookgroepen van onbespoten a.g.f. voorzien
    ik ben door dr ridders en onafhankelyk psychiater dr BIRCAN KOYCU
    PSYCHISCH GEZOND VERKLAARD
    MYN VRIENDIN JACQUELINE DEN HAMER ,de aarde nu was woest en ledig
    ze heeft het halve mestoverschot onder gespit en haar zonnige kamer is kas waar zy
    zaden laat ontkiemen
    Hoogachtend J.A.P.STROES

Reacties zijn uitgeschakeld.