Shell in Nederland veroordeeld voor olievervuiling Nigeria

Internationale Aandacht Voor Proces Tegen Shell. Foto: Milieudefensie
Internationale Aandacht Voor Proces Tegen Shell. Foto: Milieudefensie

Mag Shell in Nederland vervolgd worden voor olievervuiling die in Nigeria heeft plaatsgevonden? Vanochtend sprak de Nederlandse rechter zich hierover uit, naar aanleiding van een rechtszaak die door Milieudefensie namens 4 Nigeriaanse boeren is aangespannen. Volgens de rechter moet Shell in één geval schadevergoeding betalen, omdat Shell zijn zorgplicht voor het opruimen van een olielek verzaakte. In 4 andere gevallen werd de vordering afgewezen. Wereldwijd trekt de zaak de aandacht, omdat het uniek is dat een bedrijf vervolgd wordt voor misdrijven of nalatigheid begaan in een ander land. Milieudefensie sprak van een “grote doorbraak”, maar gaat wel in hoger beroep om ook schadevergoeding te krijgen voor de andere zaken.

Volgens Reuters is het de eerste keer dat een bedrijf in Nederland aangeklaagd wordt voor activiteiten in het buitenland. De zaak zou een juridisch precedent kunnen scheppen, en ertoe kunnen leiden dat meer oliebedrijven aansprakelijk worden gesteld.
Volgens The Guardian is gerechtigheid in Nigeria ver te zoeken. “Na 50 jaar oliewinning, is vervuiling de norm in de delta.” De bedrijven die in de delta werken zijn ondertussen immuun voor kritiek. Ook wordt er tot in de hoogste kringen van de overheid op illegale wijze geprofiteerd van de oliewinning. Zo tapt ook het leger regelmatig olie illegaal af, en is deze verantwoordelijk voor veel vervuiling.
Milieudefensie zelf noemde via twitter de uitspraak van de rechter een “grote doorbraak”, omdat Shell verantwoordelijk is gehouden voor het voorkomen van sabotage in de Niger delta en een schadevergoeding moet betalen.
De volledige uitspraak is te lezen op de site van de rechtbank. Opmerkelijk is dat de rechter oordeelt dat Milieudefensie bevoegd is om de zaak aan te spannen. De rechter baseerde zich bij de uitspraak grotendeels op Nigeriaans recht. Van rechtspraak.nl: “De rechtszaken zijn mede aangespannen door Milieudefensie. Naar het oordeel van de rechtbank is Milieudefensie bevoegd om in Nederland op deze manier op te komen voor milieubelangen in Nigeria. Volgens het Nigeriaans recht zijn de olielekkages in Nigeria echter niet onrechtmatig jegens Milieudefensie en dus zijn de vorderingen van Milieudefensie afgewezen.”
Bronnen: The Guardian, Reuters, Rechtspraak.nl
Lees ook
Wek goedkope zonnestroom op met speciale inkoopactie van Natuur & Milieu
Rapport VN schetst onthutsend beeld over Shell vervuiling in Nigeria
Milieuvervuiling? Shell heeft daar een app voor…

Over de schrijver

1 reactie op “Shell in Nederland veroordeeld voor olievervuiling Nigeria”

  1. Veel erger zijn de consumenten van Shell, zonder wie Shell helemaal niet zou zijn. Een bedrijf dat ook naar het tribunaal gaat. Het proces over Nigeria was slechts een voorproefje.

Reacties zijn uitgeschakeld.