Nederland kan veel fietsvriendelijker met doorfietsroutes, stallingen en groene golven

Fietsen Naar Je Werk, Supergezond En Goed Voor Het Milieu. Foto: Tejvan Pettinger, Flickr.
Fietsen Naar Je Werk, Supergezond En Goed Voor Het Milieu. Foto: Tejvan Pettinger, Flickr.

Nederland fietst steeds meer. Sinds 2000 zijn we met z’n allen 6% meer ritten gaan maken, en het aantal kilometers dat gefietst werd is zelfs gestegen met 14%. Helaas is de infrastructuur vooral in de grote steden niet veel fietsvriendelijker geworden sinds 2000. Dat moet anders vindt D66.

Daarom heeft Stientje van Veldhoven van D66 een aantal voorstellen gedaan in de Tweede Kamer om ons land fietsvriendelijker te maken. Het gaat onder andere over meer fietsenstallingen, een groene golf voor fietsers en zogenaamde doorfietsroutes. Bij een doorfietsroute kan je een bepaalde route fietsen in de stad, zonder dat je daarbij veel kruispunten of ander verkeer tegen komt. Denk bijvoorbeeld aan de route van een wijk met veel studentenhuizen naar de universiteit. Doorfietsroutes zouden veel gevaarlijke situaties kunnen voorkomen.

Van Veldhoven zei zelf over het voorstel: “Iedereen kent het gevoel van zoeken naar een stalling, terwijl je trein bijna vertrekt. Of eindeloos wachten voor een druk kruispunt. We houden te weinig rekening met de fietser. En dat terwijl fietsen zo goed is. Het is schoner voor je omgeving en goed voor je lijf.”

Bron: D66

Lees ook
Met fietsen verbrand je bijna net zoveel calorieën als met fitness
5 designs die de fiets nog groener maken
Supersnelle elektrische fiets goed alternatief voor auto