Doorzichtig zonnepaneel geeft een doorkijkje in de toekomst

Doorzichtige Zonnepanelen Kunnen Wel Eens De Toekomst Zijn Van Schone Energie. Foto:    Techtimes
Doorzichtige Zonnepanelen Kunnen Wel Eens De Toekomst Van Schone Energie Zijn. Foto: Techtimes

Onderzoekers van de Michigan State Universiteit hebben een nieuw type zonnepaneel ontwikkeld dat net zo doorzichtig is als glas. Dit paneel kan dus gewoon als raam gebruikt worden, en tegelijkertijd energie opwekken. De mogelijkheden voor deze uitvinding zijn oneindig. Denk bijvoorbeeld aan het zelf opladen van mobiele telefoons en laptops, door het glas daarin te vervangen met dit type zonnepaneel. Of aan wolkenkrabbers met enorme oppervlaktes glas die het gebouw van eigen groene stroom kunnen voorzien.

Strikt genomen is het doorzichtige glas zelf geen zonnepaneel. Officieel heet het een “transparante luminescente zonne-concentrator”. Organische moleculen vangen onzichtbare lichtgolven zoals ultraviolet en infrarood op. Deze lichtgolven worden naar de zijkanten van het paneel gestuurd, waar ze worden opgevangen door stroken fotovoltaïsche cellen die de lichtgolven omzetten in elektriciteit.

Verschillende onderzoeksteams hebben al geprobeerd om een doorzichtig zonnepaneel te produceren. Het resultaat was echter tot nu toe dat het glas niet doorzichtig genoeg was of gekleurd. “Niemand wil achter gekleurd glas zitten,” zegt Richard R. Lunt, universtair docent Scheikundige Technologie en Materialen aan Michigan State Universiteit. “De gekleurde omgeving zorgt ervoor dat het lijkt of je in een disco werkt. Daarom hebben gekozen om de luminescente laag volledig doorzichtig te maken.”

De huidige versie van het paneel is helaas nog lang niet klaar voor commercieel gebruik. Het paneel heeft nu nog maar een efficiëntie van 1% terwijl de gekleurde versie van het glas al een efficiëntie heeft van 7%. Het team wil in de komende tijd hun product gaan verbeteren en het efficiëntieniveau boven de 5% brengen.

Bron: TechTimes

Lees ook
De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen
[adrotate group=”2″]
Zo verdien je die zonnepanelen nog sneller terug