Dorpsbewoners nemen verzorgingshuis Warffum over

Warffum. Foto: wikimedia commons
Warffum. Foto: wikimedia commons
De bewoners van Warffum kwamen massaal in opstand toen in 2011 besloten werd om het verzorgingshuis Warffum op te heffen. 1600 van de 2100 bewoners tekenden een petitie tegen de sluiting. Toen de sluiting toch door gezet werd, namen de dorpelingen daar geen genoegen mee. Zij besloten om het verzorgingshuis grotendeels zelf te runnen.
In Warffum werd project GoudOud opgericht. Kern van het project is dat het bestaande verzorgingshuis vernieuwd wordt, en dat vrijwilligers grotendeels de zorg voor de bewoners op zich gaan nemen.
Het besluit voor de ongewone actie kwam tot stand na een dorpsavond, waar een groot deel van de dorpelingen op af kwam. “Na afloop waren we allemaal compleet overdonderd,” aldus Diet Hensums, die als adviseur bij GoudOud betrokken is. “We hadden veel gehoopt en gedroomd en nog veel meer gevreesd. Maar deze boost en deze steun had niemand verwacht.”
Volgens Hensum is een van de redenen van succes dat de dorpsbewoners “vanaf dag één het heft in eigen handen hebben genomen, maar tegelijkertijd waar nodig steun en advies vroegen.” Hoewel het project nog in de opbouwfase is, verwacht hij dat het nieuwe verzorgingshuisconcept een succes wordt “omdat het van de bewoners is en ze het op hun eigen manier kunnen doen. Ze moeten niet mantelzorgen of vrijwillige zorg leveren, maar ze zijn een vitale gemeenschap die het samen redt en ook niet bang zijn om hulp te vragen als ze het nodig hebben.”
Lees het hele artikel op ruimtevolk
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Tegenlicht Talk: Jeremy Rifkin over de “power to the people”-revolutie
50 levenslessen van ouderen

Over de schrijver

1 reactie op “Dorpsbewoners nemen verzorgingshuis Warffum over”

Reacties zijn uitgeschakeld.