Nederlandse start-up geeft onvruchtbare aarde een tweede leven

Reforestación ©Daniel Lobo, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Reforestación ©Daniel Lobo, Flickr, Cc By 2.0

Door menselijk toedoen is 33% van onze aarde onvruchtbaar geworden. Ontbossing, intensieve landbouw en het gebruik van zware agrarische machines hebben geleid tot erosie, uitdroging en verwoestijning. Onomkeerbare processen, zo lijkt het, die niet alleen gevolgen hebben voor de natuur, maar ook enorme migratiestromen zullen veroorzaken. Gelukkig heeft de Nederlandse start-up Land Life Company een manier gevonden om te doen wat de aarde zelf niet meer kan: deze onvruchtbaar gemaakte grond –op natuurlijke wijze- nieuw leven inblazen.

Technologie maakt van dorre grond vruchtbare aarde

De Land Life Company is een Nederlandse start-up die een technologie heeft ontwikkeld om op een duurzame, water-efficiënte, goedkope en makkelijke manier het ecosysteem te revitaliseren: Cocoon.

Cocoon bestaat uit een waterreservoir, gemaakt van papierpulp en de overblijfselen van gewassen of grassen, dat omhuld wordt door een laagje natuurlijke was. Het reservoir wordt alleen bij het planten één keer gevuld met water, in de periode erna functioneert het als opvang voor eventueel regenwater. Uiteindelijk wordt het reservoir door de aarde opgenomen (al het materiaal dat voor Cocoon wordt gebruikt is biologisch afbreekbaar). Boven het reservoir wordt een doek gespannen om waterverdamping en de wildgroei van onkruid te voorkomen. Er wordt een mix van schimmels en plantenwortels aan de bodem toegevoegd, waardoor de wortels van de plant 100-1.000 keer extra voedingsstoffen en vocht kunnen opnemen. Tot slot wordt de plant boven de grond omringt door een cilinder, die bescherming biedt tegen zon, wind en klein gedierte.

Diepe wortels

Seedling Planting ©Usfs Region 5, Flickr, Cc By 2.0.
Seedling Planting ©Usfs Region 5, Flickr, Cc By 2.0.

Op deze manier is de boom in staat om in het eerste jaar genoeg water en bescherming te ontvangen, genoeg voeding uit de bodem te halen en zo diepe wortels te vormen. Dat laatste punt blijkt een groot verschil te maken: bij andere irrigatie-technologieën is de plant slechts in staat oppervlakkige wortels te creëren, waardoor het sterk afhankelijk blijft van de watertoevoer van bovenaf. Via de Cocoon technologie krijgt de boom in het eerste jaar al diepe wortels, die water uit de lagere bodemlagen kunnen halen, wat zorgt voor een vergrote overlevingskans van 80-95%.

Met deze technologie is de Cocoon tien keer zo efficiënt dan andere natuurrestauratie methodes, tien keer goedkoper in gebruik en heeft het bovendien slechts 1-10% van het water nodig dat bij andere irrigatietechnieken wordt gebruikt. Omdat Cocoon biologisch afbreekbaar is, laat het bovendien geen enkele sporen na. Met het gebruik van Cocoon is het mogelijk om bomen te planten in de meest droge, onherbergzame gebieden – zonder gebruik te maken van waterslurpende irrigatie systemen.

Green Challenge

De Land Life Company heeft de Cocoon al op verschillende plekken en met verschillende doeleinden weten toe te passen. Zo is de Cocoon in Nieuw-Mexico geïnstalleerd om de ecosystemen te herstellen, maar is het in Saoedi-Arabië ingezet als middel voor urban & highway landscaping en is het voor agrarische doeleinden (het planten van mango- en avocado-bomen) ingezet in de droogste gebieden van Spanje.

Gelukkig kunnen we nog veel verwachten van de Land Life Company, aangezien die afgelopen vrijdag (10 september jl.) de grootste internationale prijs op het gebied van duurzame innovatie won: de Green Challenge 2015 van de Postcode Loterij. Hiermee ontving de start-up 500.000 euro voor de verdere ontwikkeling en verspreiding van het product op de wereldwijde markt.

Het jaar van de bodem

De Verenigde Naties riep 2015 uit tot het jaar van de bodem, zet jij je ook in voor bewust bodemgebruik?

Foto: Daniel Lobo, Flickr, CC BY 2.0.

Over de schrijver

4 gedachten over “Nederlandse start-up geeft onvruchtbare aarde een tweede leven”

  1. kijk, hier word ik nou vrolijk van 🙂 Mooi project, hoop dat het veel goeds zal brengen en de kans krijgt om ten volle uit te groeien.

  2. Ik heb begrepen dat deze coccons helemaal niet werken en alles even droog blijft als het al was. Dure en nutteloze kostenpost die nog geen vierkante meter bos heeft opgeleverd als je het mij vraagt. Eerst zien dan geloven.

  3. Prachtig initiatief. Moet vastgehouden worden opdat anderen niet gewoon door kunnen gaan met grazen. Zoiets als: zolang wij hulpeloze kinderen in Azie geld blijven geven zullen de handjes worden afgehakt..

Reacties zijn gesloten.