‘Dosia bakt vegan’ laat zien hoe lekker vegan bakken kan zijn

Meestal zijn vegan bakboeken gevuld met ingrediënten als banaan, dadels, cashewnoten, kokosolie en ingewikkelde meelsoorten als ‘kokosmeel’, ‘amandelmeel’ of ‘boekweitmeel’. Want als je dan toch ‘ingewikkeld’ doet (namelijk vegan), doe dan ook meteen maar alles anders (glutenvrij of suikervrij bijvoorbeeld). Op zich niets mis mee, maar het betekent wel dat alle baksels min of meer in dezelfde smaakgroep vallen en dat is toch eeuwig zonde!

Suikervrij hoeft niet

Dat vond Dosia Brewer ook. “Voor Delicious testte ik heel veel vegan kookboeken en van de vegan toetjes werd ik eigenlijk nooit echt blij,” vertelt ze. “Heel vaak is het zo dat als je de eetbare bloemen eraf haalt, er niet zoveel over blijft. Toen dacht ik: dit moet toch kunnen!” Suikervrij hoeft wat haar betreft dan ook niet, als je het maar met mate eet. Ook heeft ze – net als ik- geen zin om altijd maar banaan, cashewnoten of dadels te proeven.

Basiskennis

Het boek begint bij de basiskennis. “Zodat je een beetje snapt hoe dingen werken,” legt Dosia uit. Vegan bakken is lastiger: je moet wat creatiever zijn met de ingrediënten. “Je wil toch de eigenschappen van traditioneel gebak hebben: het moet lekker smaken, luchtig zijn, knapperig of juist stevig. Er staan heel veel ‘normale’ recepten in het boek, voor bijvoorbeeld speculaas of paasbroodjes, maar dan zonder boter en eieren als ingrediënt. Mijn basis is wel geraffineerd: ik gebruik bloem en kristalsuiker.”

Bindmiddel

Lijnzaad, chiazaad, appelmoes, plantaardige yoghurt, banaan, gluten: het kan allemaal gebruikt worden als bindmiddel. “Als je geen eieren gebruikt, moet je iets anders hebben dat ervoor zorgt dat de boel bij elkaar blijft. Ik ben zelf groot fan van appelmoes, gewoon uit een potje, maar wel ongezoet en biologisch. Maar ik gebruik alle bindtechnieken en smaken.”

Smaak

Omdat je niet kan terugvallen op de smaak van eieren n roomboter, moet je andere ingrediënten gebruiken met een hele sterke smaak. “Chocola moet echt heel erg chocola zijn. Een citroentaart moet heel erg citroen zijn.” Om vegan te bakken moet je een nieuwe routine opbouwen en de inhoud van je voorraadkast aanpassen. Je moet je oude gewoonten overboord gooien en anders denken.

“Ik ben zelf geen vegan, maar wel een bewuste en nieuwsgierige kok. En waarom zouden we niet voor plantaardig kiezen als het even lekker is? Op deze manier kan je iets lekkers maken, maar toch in de gaten houden dat we iets langer met de wereld moeten doen.”

Wil jij een exemplaar van Dosia bakt vegan winnen? Laat het ons dan weten door een reactie achter te laten met je motivatie.

vegan

Over de schrijver

52 reacties op “‘Dosia bakt vegan’ laat zien hoe lekker vegan bakken kan zijn”

  1. Beste Het Kan Wel, ik ben yogadocente en veel bezig met gezonde voeding en een levensstijl goed voor het klimaat. Mijn “leerlingen” vragen me regelmatig tips over gezonde voeding en vegan eten, het zou super leuk zijn als ik gerechtjes uit jullie kookboek kan aanraden. Ik zou dus heel graag een exemplaar van Dosia bakt vegan winnen :)!

    Heel veel liefs
    Een Yogi met smaak 😉

Reacties zijn uitgeschakeld.