De documentaire Down to Earth verovert je hart

Rolf Winters (52) en Renata Heinen (49), ouders van drie jonge kinderen, besloten op een dag om uit het gejaagde westerse leven te stappen om op zoek te gaan naar een nieuw perspectief op het leven. Ze begonnen aan een reis die vijf jaar zou duren en hen op maar liefst 6 continenten bracht. Vanuit het hart van de Amazone naar de jungles van India, van de Australische Outback naar de Kalahari Dessert. Overal ontmoetten zij mensen die in volledige harmonie met hun omgeving leven. Geïnspireerd door al die wijsheid begint de familie hun ontmoetingen vast te leggen. Het resultaat is de documentaire Down to Earth.
Toen de film een maand geleden uitkwam durfden slechts drie filmhuizen het aan om de film op hun programma te zetten, en dan ook nog op het meest onfortuinlijke tijdstip. Toch waren alle kaarten binnen twee uur uitverkocht. Ondertussen draait de documentaire in maar liefst 35 filmzalen en is het op dit moment een van de twintig best bezochte films in Nederland. De film schijnt zelfs zo’n grote indruk te maken dat mensen massaal blijven napraten en een aantal mensen na afloop zelfs hun baan heeft opgezegd.
Een drang om weg te breken
De reis van het gezin begon in 2004. De kinderen waren toen 6, 3 en 1. Op hun site verwoorden ze hun motivatie om weg te gaan:
‘We hadden nooit verwacht dat het hebben van kinderen zo’n enorme impact op onze manier van denken zou hebben. Een impact op de manier waarop we naar onze toekomst keken en naar onze westerse samenleving als geheel. We hielden onszelf een spiegel voor en vroegen ons af wat we eigenlijk probeerden te bereiken. Wat was de waarde van ons succes? Hoe meer we hadden, hoe meer we ons konden veroorloven, hoe groter onze onrust groeide. We begonnen ons af te vragen wat onze ware bijdrage aan de wereld was waarin onze kinderen op zouden groeien. We voelden een drang om weg te breken, weg uit het systeem.’
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

Afbeelding: Down To Earth
Afbeelding: Down To Earth

Over de schrijver