Draaien windmolens op subsidie of niet?

contri, Flickr.com
contri, Flickr.com

De Britse prins Philip haalde onlangs hard uit naar windmolens. Volgens de echtgenoot van koningin Elizabeth werken windmolens niet, zijn ze compleet afhankelijk van overheidssubsidies en bestaat de opbrengst vooral uit sprookjes. Ook in Nederland klinkt regelmatig kritiek op  windmolens. Maar hoe zit het nu echt: draaien ze alleen op subsidie, of niet?

Duurder dan gas en steenkool
Het plaatsen van een windmolen kost ongeveer anderhalf tot twee miljoen euro. Via de subsidieregeling duurzame energieproductie (SDE+) probeert de overheid deze kosten te verlagen en de productie van windenergie te stimuleren, zodat in 2020 14 procent van de geproduceerde energie duurzaam is. Hoewel het opwekken van windenergie relatief goedkoop is, is het nog altijd duurder dan energie die met gas en steenkool wordt opgewekt. Het verschil wordt gesubsidieerd, waardoor consumenten voor groene energie hetzelfde betalen als voor grijze energie.

Minder CO2-uitstoot
Daar staat tegenover dat windenergie veel milieuvriendelijker is. Door windenergie kan het gebruik van fossiele brandstoffen terug worden gedrongen. Dit leidt tot een verminderde CO2-uitstoot en minder fijn stof in de lucht. Dit verlaagt weer de maatschappelijke kosten van energie; medische kosten en kosten die te maken hebben met klimaatverandering. Ook is de wind een duurzame energiebron en maakt het opwekken van windenergie ons minder afhankelijk van olielanden.

Lekker laten draaien?
Wie puur naar de elektriciteitsprijs kijkt, ziet dat windenergie op dit moment nog veel duurder is dan energie gewonnen uit gas en steenkool. Wie ook de maatschappelijke kosten van beide vormen van energie bekijkt, ziet dat het verschil steeds kleiner wordt. Dankzij subsidies kunnen de ontwikkelingen rondom windenergie versneld worden. Hierdoor kost windenergie naar verwachting in 2020 hetzelfde als grijze energie en is subsidie misschien niet meer nodig.

Bronnen: The Guardian, Wikipedia, Rijksoverheid

Lees ook:

Zelf geld verdienen met wind.
WNF: regering wil duurzame energie, maar weet het zelf nog niet
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.

8 reacties op “Draaien windmolens op subsidie of niet?”

 1. @Henk Daalder,
  Je verhaal eindigt met de subsidie voor zeewind en begint met duurzame energie kan zonder subsidie. tegenstrijdig dus!.
  Een laag tarief voor grootverbruikers en hoog teruglevertarief zijn beide subsidie, dus ook "je verhaal vertelt maar de helft van de werkelijkheid" Als het verbruik van fossiel veel groter is dan van hernieuwbare is het niet zo vreemd dat de subsidie ook groter is.
  e-auto's krijgen belastingvrijstelling is dat subsidie voor fossiel, die nodig is voor de elektriciteit?

 2. Als je, net als in dit artikel, de subsidie voor fossiele energie negeert, dan toont Duitsland aan dat duurzame energie helemaal geen subsidie nodig heeft. Daar zijn en worden duizenden windmolens gebouwd, zonder een cent subsidie. Zo zit Duitsland nu op 20% duurzame stroom, zonder subsidie, Nederland op 4% met door de staat zeer onzeker gehouden subsidie.
  UK heeft dezelfde strategie, rem duurzame ontwikkeling af, dat is goed voor de staatsbelangen, en slecht en duur voor de samenleving.

  Dit verhaal vertelt maar de helft van de werkelijkheid. Fossiele energie krijgt veel meer subsidie dan duurzame energie. Wereldwijd is dat 350 miljard per jaar, en in Nederland 5 tot 10 miljard per jaar.
  Er zijn landen die benzine subsidiëren om de bevolking te laten autorijden zodat ze naar het werk kunnen.
  In Nederland worden vooral bedrijven gesubsidieerd om fossiele energie te gebruiken.
  Er zijn in Nederland 63 regelingen voor dergelijke subsidies.
  Veel van die regelingen zijn belasting vrijstelling, je vinkt het aan als ondernemer en krijgt de subsidie. Voor duurzame energie zit er veel meer onzekerheid in en het is moeilijk om te krijgen. De regeling voor duurzame energie wordt bewust elke paar jaar veranderd, om investeringen in duurzame energie onzeker en onaantrekkelijk te maken.

  Op een volgende ministeries van EZ zijn dom bezig en schadelijk voor onze economie. Ze houden het ontstaan van een thuismarkt voor windenergie bewust tegen. Al meer dan 20 jaar.
  Kijk op Twitter en zoek op #windenergie je ziet dan stromen duitse vacatures in de duurzame sector.
  Duitsland is 5 keer groter qua bevolking en hun duurzame sector is ca 100 keer groter.
  Zij bouwen hun stuk van de Noordzee vol met windparken, terwijl ons stuk Noordzee 3 keer groter is, gebeurt er bijna niets. Want geen thuismarkt. Onze top offshore bedrijven werken uitsluitend voor buitenlandse opdracht gevers.

  Maar er is nu een kans voor burgers om een statement te maken en toch voordeel te hebben van de subsidie voor bedrijven.
  Ga deelnemen in het offshore windpark dat nog net subsidie kreeg van EZ, 600 MW ten noorden van Schiermonnik oog: http://www.duurzamebrabanders.nl/Burgers_als_aand

 3. Er zijn nog meer factoren die in de berekening meegenomen kunnen worden, zoals kosten voor CO2 opslag bij gas en kolen, hogere werkgelegenheid die windmolens brengen, subsidies voor fossiele brandstoffen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020