Zo kan het ook: drie alternatieve studentenkamers

De woningmarkt voor studenten is en blijft krap. Het vinden van een kamer is al jaren een behoorlijke opgave in een groot aantal  Nederlandse studentensteden. De Landelijke Studentenvakbond spreekt van een tekort van maar liefst 40.000 kamers en een snelle blik op studentenkamerwebsite kamers.nl laat zien dat het vinden van een betaalbare kamer überhaupt een hele opgave is. Voor een paar vierkante meter betaal je al snel 500 euro of meer, áls je je een weg weet te banen door de moordende concurrentie. Een alternatieve manier van wonen kan daarom zeker voor studenten een uitkomst zijn. Deze drie alternatieven voor studentenkamers voor je op een rij.

Fleur woont in een Tiny House

Zo bouwde de eenentwintigjarige Fleur een Tiny House. Haar huisje op wielen staat in Leeuwarden, waar ze woont terwijl ze studeert. Ze kreeg bij zowel het bouwproces als voor de financiering van haar huis de nodige hulp van onder andere haar vader, maar spendeert nu geen honderden euro’s per maand aan een krappe studentenkamer. “Een studentenkamer is weggegooid geld’, aldus Fleur, en haar nieuwe huis heeft alles wat ze zich kan wensen; een comfortabel bed, een goede boekenkast, een houtkacheltje en zelfs een bed waarop mensen kunnen blijven logeren. 

Een studentenkamer op wielen

Ook Nienke verkoos een huis op wielen boven een studentenkamer en studeert, woont en werkt vanuit haar tweedehands Volkswagenbusje. De communicatiestudente woonde in eerste instantie in een studentenhuis in Den Bosch maar zag haar studieschuld daar zo snel van oplopen dat ze besloot het roer om te gooien. Samen met haar handige vader bouwde ze de bus om tot een gezellig rijdend studentenhuisje, van alle gemakken te voorzien. Alleen om te douchen moet ze af en toe naar een camperplaats of naar vriendinnen. 

Online lessen en kampvuurtjes

Thirza en Arshia verkozen ook een busje boven een studentenkamer of apart van elkaar bij hun ouders blijven wonen. Sinds de zomer van 2020 wonen ze in hun ‘hippiecamper’ en leven ze op gratis Nederlandse camperplaatsen. Vergeleken met leeftijdsgenoten hadden ze “de zomer van hun leven” en ontmoetten ze veel medecamperaars. Ondertussen volgde Arshia online lessen en inmiddels loopt hij ook stage. “Welke student sluit elke dag af met een ondergaande zon en een kampvuur?” aldus de twee. Ook nu het winter is wonen de twee in hun huis op wielen. “De winter in Nederland heeft zo zijn charme. De grote, witte campers blijven weg en we ontmoeten nu de harde kern van deze ‘vrije zielen op wielen’!”

Wonen in een zeecontainer

De zeecontainer is aan een opmars bezig, zagen we al eerder, maar als alternatief voor een studentenkamer is de container al veel langer behoorlijk populair. Op het Zeeburgereiland in Amsterdam staan bijvoorbeeld al sinds 2010 een heleboel containerwoningen. In de met prefabelementen aan elkaar geknutselde containers wonen zo’n 335 studenten. De containers zijn gemiddeld zo’n achttien vierkante meter en ingericht met een kleine keuken en een badkamer(tje). De containerstudentenkamers lenen zich ook goed voor ‘community’-projecten. Zo worden de containerwoningen waaruit studenten vertrekken vaak overgedragen aan vluchtelingen, die het asielzoekerscentrum hierdoor kunnen verlaten. 

Wil je op de hoogte blijven van allerlei verschillende manieren van anders wonen? Schrijf je dan in voor de Anders Wonen Maand. Van 15 maart t/m 13 april ontvang je elke week van ons een speciale nieuwsbrief met inspiratie, informatie en praktische tips over anders wonen.

Marjolein Jonker, alias Marjolein in het Klein geeft 15 maart een online masterclass over wonen in een tiny house. Meer informatie vind je hier. Daar kan je je ook inschrijven. 

Over de schrijver