Wie eens een echt 1 op 1 gesprek met een vijfjarige voert, heeft genoeg om zich over te verbazen. De fantasie van jonge kinderen is namelijk ongelimiteerd; kleuters barsten van de ideeeen. Vaak neemt die ongebreidelde creativiteit in de loop van de kindertijd geleidelijk af. Hier vind je drie beproefde manieren om die juist te stimuleren en te koesteren. Misschien dat je kinderen dan opgroeien tot een van die zeldzame, echt creatieve volwassenen.
Kinderen wordt vaak óf geleerd hoe zich natuurlijk en onbelemmerd te uiten, of om de regels te volgen die de maatschappij van ons vraagt. Gehoorzame mensen luisteren naar wat we geacht worden te doen, en hoe we moeten denken en te handelen volgens de geldende normen. Dat doet de creativiteit geen goed, maar het meest destructief voor creativiteit bij jonge mensen is afkraken. Meestal hanteert een ouder, een ander gezinslid of een leraar deze botte bijl die iemand uit zijn waarde gooit. Onze creatieve uitingen lijken ineens waardeloos en we voelen ons afgewezen. Sommige kinderen bouwen genoeg zelfvertrouwen op om daar overheen te komen, anderen niet. Hier drie tips waarmee kinderen kunnen opgroeien in een omgeving met respect voor hun eigen wereld:
1.Geef kinderen maximale inbreng in hoe hun kamer er uit ziet
Meubels verzetten en veranderen, tenten bouwen, je eigen holletjes bouwen: dikke pret gegarandeerd. Laat ze zelfs van kamer wisselen als ze dat willen. Waardeer wat ze bedenken, de kleuren die ze toevoegen, het ontwerp, het decor. En kraak het nooit, nooit, af. Zo blijven zij op hun gemak bij wat ze zelf maken. Vaak zijn het de ouders die de kamers van hun kinderen versieren. Soms volgen ze daarbij de tijdschriften voor woninginrichting die ze hebben gekocht. Als hun creativiteit je lief is, laat je kinderen dan aandragen wat ze zelf mooi vinden. Vroeg of laat gaan ze zich toch wel afvragen of dingen te klein of te groot zijn, en gaan ze plannen maken en zelf nadenken. Past mijn bureau onder dat raam? Is dit een mooie poster?
2. Antwoord een kindervraag met een wedervraag
Misschien dat je kinderen gek worden van tegenvragen. Maar waarom zou je antwoorden geven? Zelf heb je ook de wijsheid niet in pacht. Als je vragen pareert met tegenvragen, dan plaatst dat je kind in het creatieve proces van probleemoplossing. Door tegenvragen te stellen geef je ze geen kant en klaar recept. Je gaat ook geen discussie aan, maar laat ze zelf denken. Als ze vragen: Waarom is dit? Of: Wat is dit? Antwoord dan met: wat denk je zelf? Hun antwoorden zullen je verbazen.
Er zijn natuurlijk ook vragen waar je zelf echt geen antwoord op weet. Stel, je kind vraagt waarom de hemel blauw is, maar zelf weet je het ook niet. Prima als je dan vraagt: wat denk je zelf? Maar wees dan wel zo fair om na een paar minuten te vragen: zullen we het samen even googelen? Lepel hem niet lukraak de uitleg voor, maar stel hem vragen die hem geleidelijk naar het antwoord voeren, zo lijkt hij het antwoord zelf te ontdekken. Dat gevoel van succes geeft hem het vertrouwen, meer vragen te stellen en daarmee creatiever te worden.
3.Vraag je kind wat zijn tekening voorstelt
Kleutertekeningen lijken soms totaal willekeurig en het onbewuste kladwerk van een dreumes: alleen maar strepen en kringen en een chaos aan kleuren. Maar als je vraagt: Wat heb je daar getekend, blijken er vaak zoveel ideeën in te zitten, dat ze daarin niet onderdoen voor een kunstwerk. Maar er komt zoveel uit die knuistjes en waar laat je het allemaal? Overweeg om er een t-shirt van te maken, als opdruk voor gordijnen of tapijt, of kijk of je het kunt verwerken op een mok of in een dienblaadje; tegenwoordig zijn deze technieken vrij gemakkelijk toe te passen.
Die krabbels zijn waardevol; een kind dat tekent en zijn krabbels in eigen woorden beschrijft, zet daarmee stappen in zijn taalontwikkeling. De vaardigheden die kinderen gebruiken om kleuren te kiezen, zijn misschien dezelfde als waarmee ze later elementen samenvoegen tot een spannend boek.
Aandacht geven aan kindertekeningen is iets anders dan tot vermoeiens toe alles de hemel in prijzen. Voor jou en voor je kind werkt het beter als je details benadrukt, zoals: wat heb je die zon mooi gekleurd, of: wow, je hebt echt hard gewerkt aan dat bootje. Dat helpt meer dan alleen roepen: mooi gedaan, en het zal je kind motiveren, volgende keer nog harder zijn best te doen op dat bootje. En last but not least: het helpt je eigen creativiteit enorm als je op die manier met je kind kunt communiceren.
Bron:Parentables
Lees ook
Omdenkcasus: wreed klasgenootje wordt gestopt
Zo leer je kinderen te houden van gezond eten
Zo maken we ons onderwijs geschikt voor de 21ste eeuw
Drie manieren om creativiteit bij kinderen te koesteren
- Geplaatst door Frank Flippo
- 11 januari 2013
- hetkanWel
Over de schrijver

Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 gedachte over “Drie manieren om creativiteit bij kinderen te koesteren”
En vooral, breng kinderen techniek bij. Zodat ze door de zeepbellen van zonnepanelen heen prikken. Bij sommige gezinnen mag niet eens meer geknutseld worden. Een school hier in de buurt komt niet verder dan schaar en lijm.
http://klimaatkombi.nl/Politiek/1-techniekdag%20p…
Reacties zijn gesloten.