3 manieren om van zonne-energie een massaproduct te maken

Foto: photos8, Flickr

Zonne-energie is nu nog een product voor de elite met een geschikt dak en een goed gevulde portemonnee. Tegelijkertijd wil de helft van alle Nederlanders graag zonnepanelen op het eigen dak.
Valt die tweedeling tussen zonne-warmen en zonne-armen te doorbreken? De zon is tenslotte van ons allemaal.
De belangrijkste barriere die dan overwonnen moet worden heeft op dit moment alles te maken met, hoe kan het anders, geld. Wie nu zonnepanelen op zijn dak wil, moet bereid zijn om een fors bedrag op tafel te leggen: ongeveer 8-10 duizend euro voor een kwaliteitsinstallatie die voldoende energie opwekt voor het jaarverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin. Voor dat bedrag heb je een compleet systeem, met de zonnepanelen, omvormer, bekabeling, aanpassingen aan je meterkast en montage.
Die investering verdient zichzelf weliswaar zeer ruim terug, omdat je een kwart eeuw gratis stroom hebt, maar veel mensen kunnen zo’n som geld toch niet missen.
Daarom wordt, in Nederland maar ook elders in de wereld, druk geëxperimenteerd met financiëringsmodellen voor zonne-energie. De website Grist.org noemt drie modellen waarmee in de Verenigde Staten wordt geprobeerd om van zonne-energie een massaproduct te maken.
Zonnepanelen huren
In de Amerikaanse staten Californië en New Jersey is het huren van zonnepanelen erg populair. Sinds 2007 leverde het 1 miljard dollar omzet op. Consumenten sluiten hierbij een huurcontract af met een zonne-energie leverancier. Voor een vast bedrag per maand liggen zonnepanelen op hun dak. Die wekken voldoende energie op voor hun gehele energieverbruik of een deel daarvan. Energie die aanvullend nodig is, wordt afgenomen van een normale energieproducent. De energierekening wordt hiermee 20-30% verlaagd.
Zonne-energie coöperatie
Ook in Amerika komen gemeenschappen op die samen in zonnepanelen investeren en het rendement delen. Maar net als in Nederland, lopen die tegen wettelijke belemmeringen aan.
Zonne-energie bulkinkoop
Dit werkt in principe hetzelfde als bij huurovereenkomsten voor zonnepanelen, maar dan op veel grotere schaal. Zo is het Amerikaanse leger in onderhandeling met een zonne-energie leverancier over het bedekken van 120,000 militaire gebouwen met zonnepanelen. Dit zal naar verwachting 6400 megawatt uur electriciteit opleveren, genoeg voor ruim 1800 huishoudens.
Advertentie
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit de regio
Lees ook:
Geld verdienen met zonne-energie
Zo krijg je zonnepanelen op je dak
Gallery: 7 mythes over zonne-energie

Over de schrijver

11 reacties op “3 manieren om van zonne-energie een massaproduct te maken”

  1. In Duitsland is het al beter geregeld. Daar wordt heel veel gebruik gemaakt van duurzame energie. In de winter moeten ze zelfs energie uit Nederland importeren omdat de zonne-panelen en windmolens dan minder opbrengen. Hoe ze het daar doen weet ik niet maar het werkt wel.

Reacties zijn uitgeschakeld.