Drie natuurlijke middelen die je gebit gezond houden

TandenAllemaal weten we wel dat dagelijks poetsen en flossen, en regelmatig op controle bij de tandarts, essentieel zijn voor de gezondheid van het gebit en tandvlees. Maar wist je ook dat je een aantal geneeskrachtige kruiden in je dagelijkse mondverzorging kan opnemen om tandvleesziekte te helpen voorkomen of zelfs verbeteren?
Groene thee (Camellia sinensis)
De catechinen in groene thee blijken goed voor het tandvlees en slecht voor mondbacteriën te zijn. In een dierexperimentele opzet met ratten met tandvleesziekte bleek een tandpasta met groenetheecatechinen de ontsteking van het tandvlees significant te doen afnemen. Deze resultaten hoeven echter niet op mensen van toepassing te zijn.
Salvadora persica (tandenborstelboom)
Al eeuwen gebruikt men in Noord-Afrika stokjes – miswaks ofwel ‘siwaak-stokjes’ – van de wortel van deze boom als natuurlijke wijze om tanden en tandvlees te poetsen. Uit een recent onderzoek bleek dat benzyl-iso-thiocyanaat, een belangrijke component van deze wortels, zeer effectief werkt tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandvleesziekte.
Uit een ander onderzoek bleek dat het gebruik van miswaks minstens zo effectief tegen tandplak en gingivitis is als normaal tandenpoetsen. Als je niet zo’n zin hebt om op een stokje te kauwen (verkrijgbaar via www.auravita.com), dan zou je een tandpasta met S. persica kunnen proberen, zoals Sarakan (www.sarakan.co.uk). Binnen Nederland zijn beide vooral verkrijgbaar via Turkse en Marokkaanse websites of winkels (bijvoorbeeld www.islamproducten.nl/drogist_siwaak.html).
Propolis
Dit is een kleverige substantie afkomstig van plantenhars en gemaakt door bijen. Deze heeft bekende antibiotische werking en toont veelbelovende eigenschappen tegen een aantal gebitsproblemen, van plaque en gaatjes tot tandvleesziekte en aften. In een verkennend onderzoek met Braziliaanse groene propolis (BGP) bleek een mondwater met 5 procent BGP na negentig dagen een significante vermindering van plaque en tandvleesontsteking te geven. Propolis zit in de aloë-vera-tandpasta Forever Bright-toothgel. Mond- en keelsprays met propolis zijn in de betere drogist of natuurwinkel te verkrijgen.
Bron: Medisch Dossier. Lees meer over tandvleesziekte in het maartnummer van Medisch Dossier.
Meer lezen?
Eten, bidden, gezond zijn: tien manieren om gezondheidsgericht te worden
Onderzoek bewijst: dementen weten, voelen en ervaren veel meer dan we aannemen
Uw DNA-reparatiekit
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver