In discussies over robots overheerst al snel de angst. Dat is een logische reflex want de invloed van slimme machines op ons werk en leven kun je bijna niet overschatten. Machines kunnen binnenkort al de helft van het werk doen dat wij nu doen. Dat betekent dat we nu al weten dat er veel banen zullen verdwijnen. Maar welke banen zullen verschijnen? Dat weten we niet.
Tegelijkertijd biedt de opkomst van robots ook veel nieuwe kansen, als we er slim mee omgaan. Robots kunnen ondernemers helpen op arbeidsintensieve biologische boerderijen. Ze kunnen specialisten helpen bij moeilijke oogoperaties. Ze kunnen ouderen helpen om langer zelfstandig te leven.
Robots zullen dus ons leven veranderen, we moeten alleen goed nadenken hoe we ze de baas blijven. Daarvoor somt de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) vier agendapunten op waarmee politici, bedrijven en burgers aan de slag kunnen:
– Gaan robots mensen vervangen of helpen?
– Hoe verdelen we de robot-opbrengsten?
– Is het onderwijs klaar voor robots?
– Hoe reageren mensen op een robot-baas?
De vragen liggen politiek erg gevoelig en lijken op een bepaalde manier misschien nog toekomstmuziek, maar de antwoorden moeten we snel bedenken. Deze drie innovaties laten bijvoorbeeld zien dat slimme robotica al in de praktijk wordt gebracht.
1. AlphaGo, een kunstmatig intelligentieprogramma dat beter denkt dan de mens
Dit programma van Google DeepMind is onwaarschijnlijk goed in het Chinese bordspel Go. Het versloeg zelfs de wereldkampioen, terwijl lang werd gedacht dat dit niet snel zou gebeuren, omdat er vele malen meer zetten mogelijk zijn dan bij schaken en intuïtie een belangrijke rol speelt. De dag komt steeds dichterbij dat afwegingen van bijvoorbeeld wetten tegen bepaalde feiten op een gegeven moment beter gedaan kunnen worden door een computer dan door een rechter van vlees en bloed.
2. Sophia, een menselijke robot die kan praten als een echt persoon
Op het South By SouthWest-festival konden bezoekers praten met Sophia. Volgens een artikel in MacWorld was ze in staat tot het voeren van elementaire gesprekken, maar het meest menselijke aan haar was nu nog haar gezicht. Toch lijkt het een kwestie van tijd dat kunstmatige intelligentie zorgt dat je met een robot als Sophia een goed gesprek over politiek kunt voeren.
3. Japan’s bedrijf opent de eerste boerderij waar bijna alle werk door robots wordt gedaan
Het Japanse bedrijf Spread, een groenteproducent, zegt dat bijna alle taken op hun nieuwe boerderij zullen worden uitgevoerd door robots. Van het herplanten van kleine plantjes, tot snoeien, water geven en het oogsten van gewassen. Hierdoor groeit de productie van 21000 tot 50000 groenten per dag.
Drie robot doorbraken met een grote belofte voor de mensheid (als we er goed mee omgaan)
- Geplaatst door Frissewind
- 26 maart 2016
- Denken
Over de schrijver
Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur