Drie tips voor een slimme, duurzame garderobe

 

 

 

 

 

 

 

Riannedewitte
Gevoerde Jas Grace, Rianne De Witte

 

 

1. Leve de gladde voering. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat breisels (je topjes, truien) zo snel lelijk worden? Draag je jasjes of jassen zonder voering of met een niet-gladde voering? Dit kan de oorzaak zijn. Flexibele breisels (maar ook veel geweven stoffen) schuren tegen niet-gladde stoffen als je er een jas over draagt. Dit veroorzaakt slijtage. Dat weer te zien is als lelijke bobbeltjes op je kleding, het zogenaamde pillen. Een jasje met een gladde voering voorkomt deels die slijtage. Ook ken je misschien het verschil tussen een ongevoerde en een gevoerde rok of broek. Een ongevoerde rok ‘plakt’ vaker aan je benen. Kijk uit naar een gevoerde. Gevolg: je kleding zit beter, blijft langer mooi en gaat dus langer mee.

2. Koop linnen strak. Linnen is een stof die relatief milieuvriendelijk is. Linnen wordt gemaakt van vlas. Het verbouwen van vlas vraagt weinig chemicaliën, veel minder dan bijvoorbeeld katoen. Linnen draagt bovendien prettig en koel. Mooi allemaal, maar linnen oogt soms slobberig en lijkt vaak te groot. Dit komt doordat linnen door het dragen uitrekt. Koop een linnen broek, blouse of overhemd dan ook strakker dan je ‘m hebben wilt. Na een paar uur zit ie dan als gegoten. Is een broekspijp na het wassen een beetje kort? Strijk linnen vochtig. Je kunt hierdoor een broekspijp behoorlijk verlengen.

3. Laat kleding aanpassen waar je aan gehecht bent, in plaats van iets nieuws te kopen. We hebben allemaal wel kledingstukken waar we dol op zijn. Alleen past het niet meer in onze stijl of is ons figuur veranderd. Toch is het vaak nog heel goed aan te passen tot iets leuks. Verander een jurk in een top of een rok. Maak van een geliefde trui met een gat in de mouw een spencer. Laat de broek of rok die te wijd is in de taille innemen. Een goede coupeuse/kleermaker ziet vaak meteen wat er gebeuren moet en is de investering meer dan waard.

Bron: Sustainable Style.nl

Over de schrijver

1 gedachte over “Drie tips voor een slimme, duurzame garderobe”

  1. Ik merk ook dat veel kleding koop die ik niet vaak aanheb, of dat de kleding die ik koop snel kapot gaan. Het is inderdaad verstandig om te investeren in duurzame kleding die langer meegaat. Ik let daarnaast ook altijd op het materiaal van een kledingstuk.

Reacties zijn gesloten.