Drenthe krijgt een enorm drijvend zonnepark

Nederland is binnenkort een groot drijvend zonnepark rijker. De provincie Drenthe heeft de eer. Op een zandwinplas in de gemeente Tynaarlo komt een zonnepark dat 7000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

Dubbele functie

Met de komst van het drijvend zonnepark krijgt de zandwinplas een dubbele functie: zandwinning en duurzame energieopwekking. Roelofs zandwinning, eigenaar van de zandwinplas, is blij met de komst van het park. “We hebben de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Met dit zonnepark slaan we de weg in richting volledig energieneutraal.”
Het is niet de eerste keer dat GroenLeven, de leverancier van het park, een locatie van een dubbele functie voorziet. Onlangs is een zonnepark met 27.000 panelen op de voormalige vuilstortplaats in het Friese Garyp opgeleverd en werd de motorparkeerplaats van TT-Circuit Assen overdekt met 22.000 zonnepanelen.

Water versus land

Zandwinputten zijn door de diepte ongeschikt voor bijvoorbeeld recreatief gebruik, maar het is wel heel geschikt voor een zonnepark. De reflectie van zonlicht op het water verhoogt namelijk het rendement van de zonnepanelen. Drijvende zonneparken wekken dus meer energie op dan parken op het vaste land. Het water zorgt voor natuurlijke koeling van de zonnepanelen. Volgens GroenLeven levert een drijvend park gemiddeld 14 procent meer duurzame energie op.

Nog even wachten

Het park wordt gebouwd op pontons die met elkaar in verbinding staan. Zo ontstaat een vaartuig dat eventueel verplaatst kan worden. Tynaarlo moet nog wel even wachten, naar verwachting start de bouw in het voorjaar van 2018.

Over de schrijver

1 gedachte over “Drenthe krijgt een enorm drijvend zonnepark”

  1. Pingback: ‘Drijvende zonneparken kunnen trend worden’ -

Reacties zijn gesloten.