Zo verbouw je voedsel op een drijvende boerderij

Onze wereld verandert razendsnel. We zijn met steeds meer mensen en veel landen ondervinden dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Dat heeft ook effect op de landbouw. Steeds meer boeren zoeken naar oplossingen om met het veranderende klimaat om te gaan; drijvende boerderijen zijn er daar een van.

Groente verbouwen nieuwe stijl

Bangladesh is een arm en een van de laagst gelegen landen ter wereld. De inwoners zijn afhankelijk van landbouw en dat maakt het land kwetsbaar voor klimaatverandering. Door hevige regenval overstromen rivieren regelmatig en door een stijgende zeespiegel maakt zout zeewater veel landbouwgrond onbruikbaar.

Op zoek naar alternatieven

Ondanks deze lastige situatie besloten boeren om zich aan te passen aan de nieuwe situatie en alternatieve landbouwgrond te ontwikkelen. Ze bouwden vlotten, die kunnen meebewegen met het water. Als het water stijgt, dan gaat de landbouwgrond mee omhoog. Zakt het water, dan zakt de grond mee. De oogst staat zo nooit meer onderwater.

Vlotten opgebouwd uit verschillende lagen

De vlotten bestaan uit verschillende lagen. De bodem van het vlot bestaat uit Hyacint waterplanten, die veel voorkomen in Bangladesh. Op de waterplanten bouwen ze een bamboe platform. Daarop komt weer een laag met waterplanten. De basis is dan klaar. Op de basis komt een toplaag van koeienpoep, mest en aarde. Dit is prima om groente, zoals aubergine, pompoen, salades, of uien op te verbouwen. Op deze manier kunnen de boeren zichzelf en hun families onderhouden.

Zelfvoorzienende drijvende mega boerderij

Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Europa zijn drijvende boerderijen volop in ontwikkeling. Het Spaanse architectenbureau MKThink ontwierp ook een drijvende boerderij, maar dan volledig high tech. De boerderij bestaat uit drie verdiepingen met elk een andere functie. Onderin is een ‘fishfarm’. De laag daarboven bestaat uit kassen om groente te verbouwen en het dak ligt vol met zonnepanelen. De ruimte tussen de panelen is groot genoeg om voldoende licht in de kassen te krijgen. Regenwater wordt opgevangen voor irrigatie en zo is de boerderij volledig zelfvoorzienend is.

Ook Nederland heeft een drijvende boerderij

In Nederland hadden we ook een drijvende primeur: de eerste zuivelboerderij op water. De boerderij laat zien hoe we lokaal en circulair voedsel kunnen produceren. De koeien geven melk en daar worden verse producten, zoals yoghurt, melk en kaas van gemaakt, die direct verkocht wordt in de stad. Daarnaast heeft de boerderij een educatieve functie; scholieren, studenten, onderzoekers en andere geinteresseerden kunnen er terecht.
Natuurlijk is de boerderij zelf ook volledig duurzaam. Zonnepanelen zorgen voor energie, regenwater wordt opgevangen en gebruikt en de uitwerpselen van de koeien worden verwerkt. Zo is ook dit bedrijf toekomstbestendig.

Heb je zelf nog voorbeelden? Of ideeen voor drijvende boerderijen? Laat het ons dan graag weten.

Over de schrijver