In California bouwen ze aan de eerste drijvende stad van de wereld

Volgens het klimaatpanel van de Verenigde Naties zal de zeespiegel deze eeuw wereldwijd zo’n 26 tot 82 centimeter gaan stijgen. Voor het jaar 2300 is er berekend dat de zeespiegel zelfs tot een schrikbarende 3.6 meter kan stijgen. Dat zou betekenen dat er in de toekomst allerlei dorpen en steden onder water gaan verdwijnen. De overheid van Frans Polynesië wil daar een stokje voor steken. Daarom werken zij samen met The SeaSteading Institute in California aan de eerste drijvende stad ter wereld.
Wij kregen daar allerlei Waterworld-achtige ideeën bij en waren benieuwd hoe zij deze futuristische stad vorm gaan geven, en natuurlijk naar welke rol duurzaamheid daar bij speelt. Daarom doken we in hun site en delen we graag de informatie die we daar vonden. Dat was helaas niet zo uitgebreid als we hoopten, maar we delen het toch met je. Niet omdat we hopen dat de toekomst er zo uit ziet, maar omdat we hopen dat iedereen zich in wil (blijven) zetten om klimaatverandering tegen te gaan.
We zien dit vreemde toekomstplaatje dan ook vooral als een reminder dat we zo goed mogelijk voor onze aarde moeten zorgen en hopelijk kunnen voorkomen dat er een gedeelte van onder water verdwijnt. Uiteraard delen we ook een paar tips waarmee je zelf aan de slag kunt, niet met het bouwen van een drijvende stad maar om klimaatverandering tegen te gaan.

Een drijvende stad
Bij The SeaSteading Institute testen pioniers hun meest innovatieve ideeën uit. Vorig jaar schreven ze een ontwerpwedstrijd uit voor de meest duurzame drijvende stad van de toekomst. Het winnende ontwerp zie je in het filmpje hier boven. In deze drijvende stad komen o.a. aquacultuur boerderijen, gezondheidszorg, faciliteiten voor medisch onderzoek en duurzame energiecentrales te staan.
Op dit moment werkt The SeaSteading Institute samen met de Frans Polynesische overheid om de eerste drijvende stad te realiseren. Frans Polynesië bestaat namelijk uit meer dan 100 eilandjes en is enorm kwetsbaar als de zeespiegel blijft stijgen. Door een drijvende stad te bouwen hopen zij een duurzame oplossing te vinden en tegelijkertijd een voorbeeld te zijn in de strijd tegen klimaatverandering.
De bouw van deze stad begint in 2019 en ze hopen dat de eerste 300 bewoners in 2020 kunnen intrekken. Deze stad komen trouwens niet ergens midden de oceaan te liggen maar in binnenwateren. Hoe dat precies werkt en welke impact dat op de omgeving heeft is niet duidelijk. Gelukkig gaat dat bouwen dan ook niet zonder slag of stoot van start.
Voor ze überhaupt mogen beginnen met bouwen moeten ze namelijk nog een aantal flinke hindernissen nemen. Zo moeten ze eerst kunnen aantonen dat een drijvende stad goed is voor de lokale economie en (volgens ons) belangrijker nog: dat het milieuvriendelijk is. Daarnaast moet het plan worden goedgekeurd door de lokale overheid en misschien zelfs door Frankrijk.

The Seasteading Institute - Andr†S Gyorfi
The Seasteading Institute – Andr†S Gyorfi


Wat je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan
Krijg jij (net als ons) een beetje de kriebels alle doemscenario’s en wil je helpen om klimaatverandering tegen te gaan? Misschien heb je dan iets aan de tips van Milieu Centraal:
1. Een groot deel van ons energieverbruik vindt plaats in huis of bij vervoer. Daar kan je gelukkig zelf direct invloed op uitoefenen. Kies bijvoorbeeld voor zuinige apparaten of laat de auto wat vaker staan.
2. Duurzame energie is beter voor het milieu. Kies daarom voor groene stroom of kijk eens of je zonnepanelen op je dak kunt laten plaatsen.
3. Vliegtuigen stoten enorm veel broeikasgassen uit. Vooral lange vliegreizen zijn slecht voor het milieu. Ga daarom eens op vakantie in Nederland of blijf in Europa.
4. Bij de productie van vlees komen gigantisch veel broeikasgassen vrij. Door minder vlees te eten help je het klimaat een handje.

Wil jij meer weten over hoe je klimaatverandering kunt tegen gaan? Klik dan hier. Klik hier voor de site van The SeaSteading Institute. De afbeeldingen in dit artikel zijn van ontwerper Andr†s Gyorfi.

Over de schrijver

3 reacties op “In California bouwen ze aan de eerste drijvende stad van de wereld”

  1. Pingback: Floating city – Metanoia

Reacties zijn uitgeschakeld.