Drijvende windmolens kunnen energie opslaan voor windstille tijden

Martin Nikolaj, Flickr.com
Martin Nikolaj, Flickr.com

Wind- en zonne-energie zijn goede bronnen voor duurzame energie. Om deze energie volledig te kunnen gebruiken, zijn er verschillende opslagmethoden nodig. Onderzoekers van MIT kwamen daarom met een bijzonder plan om windenergie op te slaan, zodat het gebruikt kan worden op de momenten dat het niet waait: drijvende windmolens.

Reservoir onder water
Op het eerste gezicht lijken de windmolens precies hetzelfde als de varianten die op andere plekken staan. Het verschil zit in het deel dat niet zichtbaar is; zodra de wind waait en er wordt via het netwerk om stroom gevraagd, gedragen de windmolens zich als de gewone windmolens en leveren ze elektriciteit aan. Als de wind waait en er wordt om minder elektriciteit gevraagd dan de molens kunnen leveren, dan wordt dit opgeslagen met behulp van grote betonnen bollen onder het wateroppervlak. Dit gaat via een speciale pomp die zeewater uit de bol pompt. Als er vervolgens weer elektriciteit nodig is, dan kan dit water terugstromen in de bol met behulp van een windmolen die op een generator is aangesloten. Dit levert elektriciteit op die weer naar land wordt gestuurd.

Grote opbrengst
Een enkele bol heeft een diameter van zo’n 25 meter en kan tot 6 megawattuur aan stroom opslaan. Het plaatsen van honderden of zelfs duizenden van dergelijke windmolens in de zee, biedt net zoveel mogelijkheden als een traditionele energiecentrale. Bovendien kunnen de bollen gewoon op land worden gemaakt en vervolgens naar de zee vervoerd worden. Het is niet nodig om ze onder water te bouwen, wat veel hogere kosten met zich mee zou brengen.

Bron: Treehugger.com

Lees ook:

Dit zijn de voordelen van een slimme meter
Draagbaar stopcontact op zonne-energie plak je gewoon op het raam
Je telefoon opladen met water

3 reacties op “Drijvende windmolens kunnen energie opslaan voor windstille tijden”

  1. Gaaf of onbegrijpelijk? – – – "grote betonnen bollen onder het wateroppervlak"
    In het MIT artikel "The key is huge concrete spheres on the seafloor"
    Op 400 m diepte met enorme waterdruk en een gewicht van duizenden tonnen. Opslagkosten 6 cent per kWh + opslagverlies + produktiekosten

Reacties zijn uitgeschakeld.