Drijvend zonnepark in China
Drijvend zonnepark in China

‘Drijvende zonneparken kunnen trend worden’

Zonnepanelen die op het water drijven kunnen wel eens aan terrein gaan winnen. Dat denkt Jelmer Pijlman van Solarfields, een ontwikkelaar van zonneparken. 

Onlangs werd in het Chinese Huainan ’s werelds grootste drijvende zonnepark geopend. Het park heeft een totale capaciteit van 40 megawatt en ligt in een oud mijngebied. Door regenval kwam het gebied onder water te staan en ontstond er een meer met dieptes tot tien meter, waardoor de aanleg van het park mogelijk was. Ook Nederland krijgt er binnenkort een groot park bij: in de Drentse gemeente Tynaarlo komt een zonnepark dat zevenduizend huishoudens van stroom moet voorzien.

Zonnepanelen op water leveren meer energie

Het fenomeen is aan een opmars bezig, merkt Pijlman, die bij Solarfields samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoeken deed naar de haalbaarheid van dit soort parken. Momenteel heeft Solarfields een aantal parken op water in ontwikkeling en zoekt het bedrijf continu naar nieuwe geschikte locaties. ,,Een park op het water zorgt voor een significante verhoging van de energieopbrengst ten opzichte van een park op land”, zegt hij. ,,Door de weerspiegeling met het water kan meer energie worden opgewekt en het water koelt de panelen.”
Volgens GroenLeven, die het drijvende zonnepark in Drenthe aanlegt, leveren zonnepanelen op water gemiddeld 14 procent meer duurzame energie op.

Nederland heeft meer duurzame energie nodig

Wel zijn de parken op water duurder, zo bleek uit het haalbaarheidsonderzoek van RUG en Solarfields. ,,Er is een andere constructie nodig. De panelen moeten iets gedraaid liggen om te kunnen weerspiegelen.” Pijlman vergelijkt het met windmolenparken die ook moeten worden aangepast als ze op zee komen te staan. Maar de zonneparken zullen niet snel op zee komen te liggen. ,,Dat wordt lastig met wind, storm of golfslag. Een ondiep meer waar niet gevaren wordt, leent zich er beter voor.”
Pijlman verwacht niet alleen een toename van parken op water. ,,Ook op het land zullen er steeds meer parken moeten komen, omdat we nog lang niet aan de doelstelling van het percentage duurzame energie zitten.”
Lees ook over de akkervarkens die onkruid wieden onder zonnepanelen

Over de schrijver

1 gedachte over “‘Drijvende zonneparken kunnen trend worden’”

  1. Wordt het nadeel van grote velden zonnecellen op het oppervlak van natuurwater grondig onderzocht, b.v. voor plantengroei en het leven in de oceaan?

Reacties zijn gesloten.