Drink jij wel genoeg water?

In deze hitte is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Je lijf is namelijk druk bezig om de boel een beetje koel te houden. Je zweet dus meer dan normaal en dat vocht moet je weer aanvullen. Want vocht zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen, afvalstoffen goed worden afgevoerd, je gewrichten soepel blijven, je huis jong en vitaal en je organen werkend.

Uitdroging

Als je een tekort aan vocht hebt, krijg je natuurlijk een droge mond, maar je kan het ook aan de kleur van je urine zien. Hoe donkerder die is, hoe groter het vochttekort is. Verder kan je moe worden en hoofdpijn en constipatie krijgen van een vochttekort.
Op de website van het Voedingscentrum staat een opbeurend filmpje waarin uitgelegd wordt wat er met je gebeurt als je helemaal zou stoppen met drinken. Eerst word je ontzettend moe. Na twee dagen krijg je spierkrampen en raak je verward. Na vier of vijf dagen laten je organen het één voor één afweten en ga je dood.

Gezondheidsklachten

De Iraanse dokter Batmanghelidj deed jarenlang onderzoek naar de correlatie tussen water en gezondheid. Hij schreef er verschillende boeken over, waaronder ‘Water, het goedkoopste medicijn’. Na twintig jaar onderzoek kwam hij tot de conlcusie dat verschillende ziektes ontstaan na jarenlang te weinig drinken. Denk daarbij aan obesitas, chronische pijn, vermoeidheid, hoofdpijnen en hoge bloeddruk.

Hoeveel moet je drinken?

Op een gemiddelde dag verlies je zo’n 2,5 liter vocht via je urine, ontlasting, ademhaling en natuurlijk zweet. Volgens het Voedingscentrum in Den Haag haal je ongeveer één liter vocht uit je eten. Denk daarbij aan komkommer, watermeloen en soep, maar ook aan bijvoorbeeld brood. Met een simpel rekensommetje kom je dan tot de conclusie dat we nog 1,5 liter aan water moeten drinken om ons vocht aan te vullen. Of laten we zeggen: twee liter op warme dagen als vandaag.
Toch ligt het niet zo simpel. De hoeveelheid water die je nodig hebt, varieert namelijk per persoon. Het hangt af van je lengte, je gewicht, je leeftijd, hoeveel je sport, wat je eet, waar je woont en wat voor weer het is. Met de hitte van de afgelopen dagen is het bijvoorbeeld verstandig meer te drinken dan op een gemiddelde regenachtige dag in november.

Water

Een rekensommetje

Dat verklaart waarom Amerikaanse sites bijvoorbeeld een gemiddelde van twee tot vier liter per dag aanbevelen, terwijl het voedingscentrum het bij twee liter houdt. In een artikel van de Huffington Post is te lezen dat voedingsdeskundige Amy Shapiro stelt dat iemand van 80 kilo gemiddeld 3 liter water per dag moet drinken. De Mayo Clinic houdt het in hetzelfde artikel op een gemiddelde van 3,7 liter voor mannen en 2,7 liter voor vrouwen.
De Nederlandse gezondheidscoach Jesse van der Velde laat er weer een hele andere berekening op los op zijn website. Hij stelt dat je je lichaamsgewicht moet vermenigvuldigen met 0,44 en dan moet delen door tien. Bij een gewicht van 80 kilo zou je in dat geval op 3,5 liter per dag uitkomen. Dat komt meer in de buurt van de eerdergenoemde Amerikaanse richtlijnen. Hij heeft het advies dan ook geleend van de Canadeze fitnesstrainer Charles Poliquin.

Hitte

Meer drinken, maar hoe dan?

Laten we het gemiddelde van al deze richtlijnen aannemen en ons gezond verstand gebruiken. Is je urine kleurloos? Dan is er niet zoveel aan de hand. Maar als je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat. Dan ben je al voor één tot twee procent uitgedroogd.
Meer drinken dus, zeker op deze hete dagen. Maar hoe dan? We hebben een paar tips voor je op een rij gezet:

 • Drink voordat je gaat eten Op deze manier drink je in ieder geval drie keer per dag. Uit onderzoek van Virginia Tech blijkt bovendien dat je bij het drinken van 2 glazen water voor de maaltijd eerder afvalt, omdat je je sneller vol voelt. Altijd meegenomen.
 • Begin de dag met een drankje Het helpt om op vaste tijdstippen iets te drinken. Begin de dag daarom met één tot drie glazen water. Ook ’s nachts verlies je namelijk vocht en je hebt het wegens slaap urenlang niet aangevuld.
 • Zet een fles of kan water voor je neus Soms helpt het om een fles of kan water naast je computer te zetten als je aan het werk bent. Of in je hand te hebben als je een wandelingetje maakt. Op die manier word je er in ieder geval aan herinnerd dat je moet drinken.
 • Pimp je water Als je al dat water op een gegeven moment een beetje zat bent (want ja, water is ook maar water), voeg dan een smaakje toe. Dat kan met bijvoorbeeld munt, een schijfje citroen of sinaasappel, basilicum, roosmarijn, watermeloen of komkommer. Variatie te over.
 • Gebruik een app Tegenwoordig is overal een app voor om je te helpen, zo ook voor het drinken van water. Mijn persoonlijke favoriet is ‘water drink reminder’. Je vult je gewicht in, hoe laat je opstaat en naar bed gaa, of je die dag sport en of het warm is. Op basis daarvan krijg je een bepaalde hoeveelheid water aanbevolen en word je elk uur herinnerd aan het feit dat je even een glas water moet drinken. Geniaal voor mensen zoals ik, die van nature geen goede drinkers zijn.

Ik zou zeggen: houd het hoofd koel en blijf drinken! ?
Heb jij nog tips om te blijven drinken? Laat het ons dan vooral weten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Drink jij wel genoeg water?”

 1. In zijn boek beschrijft de Iraanse dokter ook dat naast waterdrinken(30 ml zuiver water per kg lichaamsgewicht per dag) extra zoutaanvulling nodig is. Maar dan ongeraffineerd zout zoals het grijze keltisch zeezout. Het voedingscentrum kwam deze week dat je geen zout extra hoeft te nemen, bij dit weer. Ja, als je al te weinig drinkt en je eetpatroon is te zout. Maar je lichaam heeft zout nodig. Je plast daarbij essentiële mineralen uit. Een paar korrels zout voor je een glas water drinkt is prima. En je krijgt er geen hoge bloeddruk van. Die voorkom je zo!

 2. Goed artikel! Als voedingsadviseur ben ik het echter niet eens met het drinken van twee glazen water direct voor de maaltijd. Dit is slecht voor de spijsvertering omdat het het maagzuur te veel verdunt. Drink genoeg water tussen de maaltijden door, maar wacht een half uur na het eten en een uur voor de maaltijd. Voor veel mensen die gewend zijn aan drinken tijdens de maaltijd zal dit heel raar klinken, maar toch is het zo. Een van de slechtste gewoontes is wat vele Amerikanen doen; ijswater tijdens de maaltijd. Dat dooft het “vuur” van het hoogst essentiele maagzuur.

 3. Al die rekensommetjes zijn helemaal niet nodig. Kijk gewoon naar de kleur van je urine, en je weet genoeg.
  Wit betekent: genoeg vocht in huis.
  Geel betekent: tekort, lekker aanvullen.
  Is je urine oranje, dan ben je aan het uitdrogen.

Reacties zijn gesloten.