Drones bestrijden Japanse walvisjagers

4983209446 Bec0Bc3Af4 Z
Vanaf Deze Boot Worden De Sea Sheperd Drones Gelanceerd. Foto: Hogavii, Flickr

Onbemande vliegtuigjes zaaien niet alleen dood en verderf in Afghanistan. Ze helpen ook om walvissen te beschermen tegen Japanse walvisvaarders. De activisten van Sea Sheperd zetten de “drones” in om de walvisjacht nog beter te kunnen blokkeren. 
Onbemande vliegtuigjes, “drones” genoemd”, worden door het Amerikaanse leger ingezet voor allerlei zaken: van verkenning en spionage tot het aanvallen van vermeende terroristen. Maar drones worden ook steeds vaker ingezet door particuliere organisaties, waaronder Sea Sheperd.
Sea Sheperd staat bekend om zijn drastische acties om walvisjagers het leven zuur te maken. Ze blokkeert met boten de acties van walvisvaarders en zelfs ramacties worden daarbij niet geschuwd.
De organisatie heeft nu twee drones in dienst die de oceaan rondom de boten van Sea Sheperd scannen op zoek naar walvisvaarders. In de onmetelijke oceaan is het lastig om boten te spotten, de drones maken het een stuk makkelijker. Ze kunnen honderden kilometers vliegen. Met GPS technieken en videobeelden kunnen de bewegingen van de walvisvaarders in de gaten gehouden worden.
Volgens Paul Watson, stichter van Sea Sheperd, is het met deze nieuwe technieken mogelijk om eindelijk een einde aan de walvisjacht te maken. “Ons doel is om hen [= de walvisvaarders] failliet te maken en ze economisch kapot te maken. Nu we ze kunnen opsporen, is dat een stuk makkelijker.”
De drones worden vanaf het schip “Steve Irwin” gelanceerd. De boot volgt nu de Japanse vloot op weg naar Antarctica, ten zuidwesten van Australië.
Bron: The Observer
Lees ook
Publiek ontcijfert orka taal
Lijk walvis blijkt chemisch afval
PVV wil Greenpeace het land uitzetten

Over de schrijver