Dubbele anti-verspillings tip: eigengemaakte bouillon in oud brood

Soep in brood. Foto: cote Flickr
Soep in brood. Foto: cote Flickr

In New York is het een begrip. Soep in een broodje. Bij voorbaat oud brood, want dat houdt de soep langer in het broodje. Deze delicatesse wordt voornamelijk als lunch genuttigd en kan gewoon op het vuistje meegenomen worden. Heb je na 15 minuten je soep nog niet op? Dan krijg je vieze handen. Naast de ‘fun-factor’ krijg je een heerlijke soep én een heerlijk zompig broodje dat doordrenkt is van de soep. Een prachttip voor oud brood, daarnaast maken we onze eigen bouillon van snijresten. Twee vliegen in één klap! #lovefoodhatewaste

Soep in een broodslof

Ingredienten:
– snijresten (bijv.: ui, knoflook, prei, wortel, vleesresten etc …)
– een heel oud brood

Doe al je snijresten in een pan en voeg hiertoe koud water. Zet de pan op het fornuis en laat dit verwarmen op laag vuur met de deksel er op. Dit laat je circa 1 a 2 uur pruttelen. Het mag langer.

In de tussentijd pak je het oude brood en snij je hier met een mes een slof uit. Dit doe je door 1/4 weg te snijden en vervolgens het brood uit te hollen. Mocht je niet weten wat je met dit deel van het brood kan doen? Doe dit in de vriezer, hier kom ik volgende week op terug.

Als je bouillon mooi donker is ga je deze zeven. Wil je dit heel grondig doen passeer je de bouillon ook, dit wordt wel in restaurants gedaan. Dit betekent dat de bouillon door een passeerdoek (natte soort van theedoek) gaat. Zodat absoluut geen resten in de bouillon zitten.

Kook je bouillon in en breng vervolgens op smaak. Deze serveer je vervolgens rechtop in je broodslof. Eet smakelijk én een fijne Wasteless Wednesday.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver