Dubbele nationaliteit

paspoort 798519Bijna 2 jaar woon ik nu al in London. En dat bevalt prima. We willen hier nog wel een tijd blijven. Maar mijn vrouw is Chinese en vraagt zich wel eens af of ze haar huidige nationaliteit moet behouden. Kan ze misschien beter de Engelse of Nederlandse identiteit aannemen? Een onmogelijke vraag eigenlijk. Kon ze maar een dubbele nationaliteit hebben. Helaas, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren… Of toch niet?

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen zonder problemen hun Nederlanderschap aanhouden, mits ze elke tien jaar hun Nederlandse paspoort verlengen. Maar wanneer zij een andere nationaliteit aannemen, dan verliezen ze automatisch de Nederlandse nationaliteit.

Deze week is er echter in Belgie een nieuwe wet van kracht gegaan, die laat zien dat het (voor Belgen) wel mogelijk is om er in het buitenland twee nationaliteiten op na houden. Tot nu toe verloren Belgen die een andere nationaliteit aanvroegen, automatisch hun Belgische paspoort. Dat is nu niet meer het geval. De Belgische regering vindt het blijkbaar (en terecht) belangrijk vindt dat Belgen in het buitenland de band met hun moederland kunnen behouden.
Op 9 juni is de wet op de dubbele nationaliteit in werking getreden. Wie bijvoorbeeld Amerikaan of Canadees wordt, blijft vanaf nu gewoon ook Belg. De regeling geldt voor alle landen, behalve voor tien Europese staten: Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft te maken met internationale formaliteiten, ondermeer omdat het Verdrag van Europa moest worden opgezegd. Dat kon alleen met instemming van alle ondertekenaars van dat verdrag. De nieuwe wet zal in de 10 landen die dat verdrag ondertekenden dus pas over een jaar van kracht worden.

Dat betekent concreet dat een Belg die volgende week in de Verenigde Staten de Amerikaanse nationaliteit aanvraagt, een Belg blijft mét een extra nationaliteit erbij. Maar een Belg die Nederlander wil worden, kan beter nog een jaar wachten, tenminste: als hij de Belgische nationaliteit wenst te behouden. De nieuwe wet heeft geen terugwerkende kracht.

Natuurlijk vind ik ook dat het bezit van een dubbele nationaliteit niet tot misbruik mag leiden, noch aanleiding mag geven tot ‘nationaliteitsshopping’. Maar ik denk dat Belgie het goede voorbeeld geeft, met een belangrijke wetswijziging die Belgen in het buitenland helpt bij het ontwikkelen van een carrière. In bepaalde landen is het een belangrijk obstakel als men de daar geldende nationaliteit niet heeft, bijvoorbeeld voor de professionele loopbaan of voor het kopen van onroerend goed. De dubbele nationaliteit is dan een zeer praktische oplossing. De dubbele nationaliteit vind ik daarnaast ook goed voor de Europese democratie. Het geeft betrokkenheid aan in het land waar je verblijft. Ik vind ook dat politieke rechten onlosmakelijk verbonden moeten  zijn met de hechte band die men heeft met de natie. Maar veel Europese expats betalen belasting in het land van hun keuze en zijn goed op de hoogte van de politieke situatie. Wat is logischer dan (na enkele jaren) ook mee te kunnen stemmen over de besteding van die belasting in het land waar je woont?

Belgie is niet alleen. Canada, Nieuw Zeeland, Noorwegen en zelfs Brazilië zijn allemaal landen waar je perfect twee nationaliteiten kan hebben. Jammer dat Nederland niet hetzelfde voorbeeld volgt.

4 reacties op “Dubbele nationaliteit”

 1. Ik persoonlijk hoef geen dubbele nationaliteit, maar ik ben wel van mening dat mijn zoon dat wel moet kunnen. Hij heeft een Nederlandse vader en Spaanse moeder, dus zowel Spanjaard als Nederlander zijn. Loyaal aan beide naties. En zal zich zowel Spaans als Nederlands voelen, beste Grismar.
  Niets "praktische en economische overwegingen".

  Hij is gewoon half Nederlands, half Spaans. Dat zijn zijn roots.
  En voelt hij zich meer het een dan het ander, dan kan hij zelf beslissen of hij nog maar met 1 nationaliteit verder wil.

 2. Ik vind ook het hebben van een dubbele nationaliteit handig. Niet voor mezelf maar wel voor mijn vrouw die niet Nederlandse is. Ik word soms ziek van dat rare Nederlandse chauvinisme tegenwoordig waarbij je zelfs al gevraagd wordt naar je loyaliteit. Als die Nederlanders zo doorgaan verlies ik mijn loyaliteit jegens Nederland (terwijl ik toch echt in Nederland geboren ben uit Nederlandse ouders). In de politiek is alleen D66 niet chauvinistisch. De rest wel, allemaal tegen dubbele nationaliteit: de ChristenUnie, CDA, PvdA en vooral ook de SP, de partij van Wilders en de VVD. Groen Links is geloof wat liberaler in deze kwestie.

 3. Het is maar de vraag of hij er gebruik van zou hebben gemaakt, maar Marc van Roosmalen had wellicht op enige hulp van Nederland kunnen rekenen als hij naast de Braziliaanse identiteit ook de Nederlandse had kunnen aanhouden.

  Nu hij die heeft opgegeven voor de Braziliaanse kan de Nederlandse overheid niet veel meer voor hem betekenen en is al zijn hoop gevestigd op een hoger beroep. Als hij verliest, betekent dat waarschijnlijk dat hij tot zijn dood in de cel zit, daar hij 60 is en voor 14 jaar veroordeeld is.

 4. Tja, wat betekent het hebben van een nationaliteit tegenwoordig eigenlijk? Dat hangt er vanaf aan welk land je het vraagt, maar in Nederland betekent het automatisch dat je ook staatsburger bent en dat je dus recht hebt op de sociale en medische voorzieningen van het land en dat Nederland je de toegang tot het land niet zal weigeren.

  Niet in alle landen gaan die twee (nationaliteit en staatsburgerschap) zo vanzelfsprekend samen. Als je het verschil zoekt, gaat nationaliteit meer over identiteit en loyaliteit, waar staatsburgerschap over rechten en plichten gaat. Kun je dan zowel Brit als Nederlander zijn? Loyaal aan beide naties? Je zowel Brits als Nederlands voelen? En als de plichten die je als staatsburger hebt tot een conflict leiden, wat krijgt dan voorrang (stel dat beide landen in een oorlog belanden)? En betaal je belasting in beide landen? En als je belasting betaalt in het ene land, heb je dan nog wel recht op voorzieningen in het andere?

  Om eerlijk te zijn, denk ik dat de meeste mensen die een dubbele nationaliteit verlangen dat vooral uit praktische en economische overwegingen doen. Als je bijvoorbeeld in beide landen wilt werken, of in beide landen een huis bezit, is het handig.

  Dat praktische zaken en principiële kwesties zo nauw met elkaar verbonden zijn, lijkt niet meer van deze tijd, maar vraag me niet om een eenvoudige oplossing, want ik kan niets eenvoudigs bedenken dat niet tot bijzonder lastige vragen leidt…

Reacties zijn uitgeschakeld.