Dubbelzijdige zonnepanelen beloven tot 50% meer opbrengst

Dave Dugdale, Flickr.com
Dave Dugdale, Flickr.com

Het Israëlische bedrijf bSolar werkt aan dubbelzijdige zonnepanelen die tot 50 procent meer stroom op kunnen leveren. Bij deze panelen wordt de aluminium achterkant vervangen door een achterkant gemaakt van borium. Hierdoor wekt ook de achterkant stroom op.

Alleen voor plat dak
De dubbelzijdige zonnepanelen zijn vooralsnog alleen geschikt voor platte daken. Voor een optimaal resultaat worden die daken eerst bedekt met reflecterende panelen. Door vervolgens de zonnepanelen te plaatsen, is een extra stroomopbrengst van 10 tot 30 procent haalbaar. Wie de zonnepanelen verticaal plaatst, kan zelfs 30 tot 50 procent meer stroom opwekken. De panelen op een schuin dak plaatsen heeft weinig zin, omdat er dan bijna geen zonlicht aan de achterkant van de panelen kan komen.
Betaalbaar
Het gebruik van dubbelzijdige zonnepanelen is niet nieuw, maar de uitvoering van bSolar is dankzij het aanzienlijke rendement in verhouding veel voordeliger. De panelen zijn inmiddels in Duitsland in productie genomen en de eerste sets worden al aan klanten uitgeleverd.  Het is nog niet bekend of de panelen ook in Nederland zullen worden verkocht.
Bron: Trouw
Lees ook:
Top 10 verrassende, wereldverbeterende projecten
Greenchoice, 100% groen
Dossier: zonnepanelen op je dak

1 reactie op “Dubbelzijdige zonnepanelen beloven tot 50% meer opbrengst”

  1. Vertikale panelen leveren minder op dan schuin geplaatste dus een heel vreemde benadering.
    Volgens Trouw is de meeropbrengst veel geringer, dat lijkt me aannemenlijker.

Reacties zijn uitgeschakeld.