Op avontuur door de Nederlandse duinen: de leukste wandelingen

Op zaterdag 24 juni is het een speciale dag: de Dag van de Duinen. De duinen zijn niet alleen het leefgebied van veel unieke dieren en planten, maar ook de ideale plek voor een rustgevende wandeling. Het perfecte moment voor hetkanWEL om leuke wandelingen in het zonnetje te zetten! Uiteraard zijn deze wandelingen niet alleen geschikt voor dit weekend, maar kun je er het hele jaar door van genieten. Waar vind je de leukste wandelingen? Wat kan je het beste meenemen als je op avontuur in de duinen gaat? In dit artikel vertellen we je alles over wandelen door de duinen!

Struinen door de duinen

Wie is er als klein kind niet met een emmertje en een schepje door de duinen naar het strand gelopen? Lekker de zandheuvels op en af rennen en schelpen zoeken; een heerlijk dagje uit! Waar bestaan duinen eigenlijk uit? Puur uit zand, dat is opgeblazen door de wind tot heuvels. Dit zand wordt vastgehouden door de plant helm. Je vindt duinen langs de hele Nederlandse kust, maar ook langs sommige rivieren.

Samen met het strand en de zandplaatsen vormen de duinen het Nederlandse duinlandschap. De Dag van de Duinen is een initiatief van Stichting Duinbehoud. Sinds 2021 vragen ze op deze dag niet alleen aandacht voor de unieke schoonheid van dit natuurgebied, maar staan ze ook stil bij de kwetsbaarheid. Want zonder duinen, zou Nederland er niet zo uitzien als nu.

Waar vind je de mooiste wandelingen?

Op allerlei websites of via natuurorganisaties kun je tal van mooie routes vinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij de ANWB, Wandel.nl of Natuurmonumenten. Wat dacht je van een wandeling door natuurgebied Meijendel, bij Den Haag, een route door de duinen van Zuid-Kennemerland of door Nationaal Park Schiermonnikoog? De keuze is reuze, dus de komende tijd kun je er voldoende op uittrekken. Wil je liever een eigen route uitzetten?

Maak dan gebruik van de wandelknooppunten die je overal door Nederland vindt. Deze bordjes met allerlei nummers heb je vast weleens langs de weg zien staan. Met behulp van deze knooppunten kun je een eigen route maken. Je loopt van punt naar punt en hoeft tussendoor niet op je telefoon te kijken om te controleren of je nog wel goed loopt.

Beklim de hoogste duin van Nederland

Hoewel we in Nederland geen echte bergen hebben, kunnen de duinen wel aardig hoog worden. Bij Duindorp Schoorl, in Noord-Holland, vind je de hoogste duin van Nederland: maar liefst 55,5 meter hoog. Dat klinkt misschien niet zo hoog, maar wacht maar tot je deze duin gaat beklimmen. Dan merk je al snel dat je toch best even bezig bent en het een flinke uitdaging is om boven te komen.

Rondom de Schoorlse Duinen zijn allerlei mooie fiets- en wandelroutes uitgezet, geschikt voor jong en oud. Of je nu met je gezin er een dagje op uit wilt trekken, of lekker wilt racen met je mountainbike, hier kun je genieten van de prachtige natuur van een Natura2000 gebied. Wat het extra uniek maakt: in dit duingebied liggen ook heidevelden.

Ver van de kust genieten van prachtige duinwandelingen

Woon je niet in de buurt van de kust? Geen enkel probleem, je kunt ook wandelen door de duinen in Noord-Brabant, Limburg of Utrecht. Zo zijn de Loonse en Drunense Duinen een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Je mag hier ongestoord heen en weer rennen, ideaal als je er een dagje op uittrekt met jonge kinderen. Wil je graag een wandelroute volgen? Kies dan bijvoorbeeld voor deze wandeling van 16 kilometer.

Nationaal Park De Maasduinen kun je vinden in Limburg. Dit prachtige gebied bestaat uit bos, duinen, vennen en nog veel meer moois. Er zijn allerlei wandelroutes uitgezet, die kun je hier vinden. Ook de Soesterduinen, in Utrecht, is een uitgestrekt natuurgebied. Je kunt hier vele uren wandelen om je hoofd helemaal leeg te maken. Op zoek naar een fijne route? De NS-wandeling Lange Duinen vanaf station Amersfoort Centraal kunnen we zeker aanraden!

Wat moet je meenemen?

Je hebt een route uitgekozen, je telefoon opgeladen en bent er helemaal klaar voor. Wat moet je allemaal meenemen voor een dagje duinen? Allereerst natuurlijk goede schoenen. Uren wandelen op je slippers is niet zo’n succes, maar ook (zware) bergwandelschoenen zijn niet aan te raden. Kies voor gemakkelijke en lichte schoenen, stevige wandelsokken en zorg dat je je schoenen niet te strak strikt. Neem eventueel een extra paar wandelsokken mee.

Snel last van blaren? Dan zijn blarenpleisters geen overbodige luxe. Denk daarnaast ook een stevige rugzak, een hervulbare waterfles, lunchpakketje en voldoende tussendoortjes. Eventueel afval gooi je natuurlijk in de afvalbak of bewaar je in je rugzak om thuis weg te gooien. We raden je ook aan om muggenspray mee te nemen.

In de duinen leven tal van dieren, maar ook allerlei insecten. En die wil je niet allemaal tegenkomen. Sommige insecten kunnen vervelend bijten of steken, of hun brandharen loslaten zoals de bastaardsatijnrupsen. Het klinkt misschien als een open deur, maar ons advies: raak rupsen en hun nesten niet aan. Als jij de insecten met rust laat, laten ze jou vaak ook met rust. Ben je flink gestoken of gebeten? Neem dan contact op met je huisarts.

Tot slot, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, blijf op de paden tenzij is aangegeven dat je op eigen initiatief mag ronddwalen. Delen van de duinen zijn niet voor niets afgesloten. Bijvoorbeeld om nieuwe duingebieden te laten groeien, als broedgebied voor vogels en andere dieren, of om de natuur te laten herstellen van een duinbrand. Samen houden we zo de unieke schoonheid in stand.

Heb jij nog een wandelroute die je echt kunt aanraden aan andere lezers? We horen het graag!

Over de schrijver