Duits dorpje Feldheim draait volledig op eigen schone energie

Het Duitse Dorpje Feldheim Is Volledige Energie-Onafhankelijk. Foto: Still Uit Rtl Video
Het Duitse Dorpje Feldheim Is Volledige Energie-Onafhankelijk. Foto: Still Uit Rtl Video
Het dorpje Feldheim in de buurt van Berlijn is de enige plek in Duitsland die volledig autonoom is qua energievoorziening. Een voorbeeld dat milieu-activisten uit de hele wereld inspireert.
Petra Richter heeft niet veel woorden nodig om het succesverhaal uit de doeken te doen dat haar gemeente een beetje wereldfaam heeft bezorgd. Het alternatief is gewoon op het juiste moment gekomen, zegt het dorpshoofd van Feldheim. Het kleine dorp ten zuidwesten van Berlijn is de eerste en tot nu toe enige energie-autarkische gemeente van Duitsland. Daarom komen er jaarlijks zo’n drieduizend bezoekers uit de hele wereld naar het Brandenburger dorpje met slechts 130 inwoners, dat ondanks zijn ligging op 150 meter hoogte bepaald niet makkelijk te vinden is.
Alles is geleidelijk aan ontstaan, vertelt dorpshoofd Richter. In 1997 kwamen de eerste vier windmolens. Intussen zijn dat er 43, die ieder jaar 140.000 megawattuur stroom produceren. Omdat ze dagelijks met alternatieve energiebronnen te maken hadden, begonnen de plaatselijke boeren over de bouw van een biogasinstallatie na te denken. Ze gingen te rade bij de initiatiefnemer van de windmolens, Michael Raschemann, die gevraagd werd een concept te bedenken.
Twee elektriciteitsnetten
Hij kwam erachter dat je met de 4,3 miljoen kilowattuur warmte uit de biogasinstallatie niet alleen de varkensstallen en het kantoor van de boerenbond kon verwarmen, maar ook het hele dorp. Destijds stookten velen nog met houtovens. Bij anderen was de eerste centrale verwarming, die pas na de Wende was aangelegd, alweer kapotgegaan. De bereidheid om iets nieuws te proberen was groot geweest, zo herinnert het dorpshoofd zich: “Bijna iedereen was van meet af aan enthousiast”.
Na enige vergaderingen werd besloten de Feldheim Energie GmbH & Co. KG op te richten. Die moest niet alleen voor behaaglijke temperaturen in alle Feldheimer huishoudens zorgen, maar ook voor de distributie van de de stroom, die met behulp van de windmolens voor de deur werd geproduceerd.
Zo eenvoudig was het echter niet. Want E.On-Edis, de eigenaar van het plaatselijke elektriciteitsnet, wilde zijn leidingen niet ter beschikking stellen. Er moesten nieuwe leidingen worden aangelegd. Daardoor ontstond de merkwaardige situatie dat er tegenwoordig in Feldheim twee elektriciteitsnetten zijn; de oude aansluitingen zijn afgesloten.
Aardwarmte
Feldheim Energie moest voor het nieuwe elektriciteitsnet zo’n 400.000 euro opbrengen. Daarvoor was het ingelegde geld van de stille vennoten nét genoeg. Lid worden kunnen louter grondeigenaren uit het dorp, evenals ondernemingen, de kerk, het waterleidingbedrijf en de stad Treuenbrietzen, waartoe Feldheim bestuurlijk hoort. De inleg bedraagt drieduizend euro voor stroom én warmte, of de helft daarvan als slechts één van beide producten wordt afgenomen.
De aanleg van het elektriciteitsnetwerk was echter een schijntje in vergelijking met de 1,7 miljoen euro die het verwarmingsnetwerk kostte. Dat konden de inwoners van Feldheim slechts financieren doordat de Europese Unie en de deelstaat Brandenburg de helft van het benodigde geld subsidieerden. Voor de rest heeft Feldheim Energie een lening met een looptijd van vijftien jaar opgenomen, waarvan de aflossing volgens plan verloopt.
Bijna iedereen heeft meegedaan en zich voor tien jaar vastgelegd. Slechts twee van de veertig huishoudens waren niet te overtuigen. Bovenop de 38 particuliere klanten komen nog de boerenbond, de gemeente, het waterbedrijf en de kerk. 35 huishoudens maken gebruik van het drie kilometer lange verwarmingsnetwerk. De overige drie benutten aardwarmte.
360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 3602360
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Een printer die je dromen print (video)
Bijen kunnen kanker ruiken
De bakfiets wordt populair in Groot-Britannië

Over de schrijver

1 gedachte over “Duits dorpje Feldheim draait volledig op eigen schone energie”

  1. Pingback: Energie Gilze Rijen naar Samen – Duurzaam – Betaalbaar | Catharina de Bruin

Reacties zijn gesloten.