Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie

Photovoltaics Wildpoldsried
Foto: Inhabitat

Het kleine Beierse dorpje Wildpoldsried heeft slechts 2600 inwoners. Maar elk jaar verdient het 4 miljoen euro (€1500 per persoon) aan schone energie. Wildpoldsried produceert namelijk 320% meer energie dan het zelf kan gebruiken. Het dorpje kreeg internationale aandacht en schreef zelfs een plan hoe andere gemeenschappen zijn voorbeeld kunnen volgen.

Lees ook
Failliet dorp ontwikkelt energiemodel van de toekomst
Duitse gemeente wordt energie-onafhankelijk dankzij Amerikaanse leger
Krijg snel de beste zonnepanelen deals van lokale leveranciers
De gemeenteraad in Wildpoldsried besloot in 1997 om de lokale economie te stimuleren met schone energieprojecten. In 14 jaar tijd is het dorp aardig geslaagd met haar plannen. Nu staan er in Wildpoldsried:
* 9 gebouwen met zonnepanelen
* 3 kleine waterkrachtcentrales
* 4 (binnenkort 5) biogasinstallaties
* 7 (binnenkort 9) windmolens
[adrotate banner=”11″]
Verder hebben 190 huishoudens in het dorp zelf ook zonne-installaties op het dak liggen. De gemeente verdient elk jaar zo’n 4 miljoen euro met de opgewekte energie. Dit geld wordt onder andere geïnvesteerd in sociale voorzieningen, zoals een theater en een bejaardenhuis.
Wildpoldsried noemt zich tegenwoordig “Das Energiedorf” en krijgt internationale belangstelling. Zo worden er regelmatig rondleidingen gehouden. Het dorp heeft ook een speciaal document opgesteld om andere gemeenschappen te helpen om hetzelfde te doen. Burgemeester Zengerle: “We laten ze een best practices model in beweging zien en velen zien meteen de voordelen. Door de rondleiding die we geven, begrijpen onze gasten hoe goed dingen kunnen werken als je het enthousiasme en het vertrouwen van de mensen hebt.”
Bron: Cleantechnica, earth-matters, wildpoldsried.de.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio.

Over de schrijver

6 reacties op “Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie”

  1. Iedere omzetting kost rendement. Waterstof kan in sommige gevallen zin hebben, maar is weinig duurzamer dan een andere vorm van opslag (accu, opgepompt water). Aangezien waterstof niet aan de bommen groeit maakt het ons niet minder afhankelijk. Het wordt wel tijd ons geld te investeren in duurzame bronnen en liefst verschillende zoals ze in Duitsland doen

  2. Nu nog deze energie omzetten in waterstof gas en dan wordt het allemaal nog duurzamer.
    Zijn we ook niet meer afhankelijk van de oliebaronnen.
    De auto industrie en bedriiven als Apple en Google zijn er ook al mee bezig.
    De toekomst ziet er zonnig en groen uit!

    1. Apple en google zijn ook met veel minder leuke dingen bezig.. (google maakt het verkopen van natuurlijke middelen onmogelijk bvb) Ik heb gelezen dat waterstof niet erg efficient is en gevaarlijk natuurlijk. Maar aangezien ze water centrales hebben kunnen ze met overschot water terug omhoog pompen. Niet dat dat nut heeft als ze altijd overschot hebben.. Maar elektrisch rijden lijkt me een goeie.

Reacties zijn uitgeschakeld.