Duitse energierevolutie is in handen van de burgers

Get 2A16 Renewables In The Hands Of The People2
50% Van De Duurzame Energie In Duitsland Is In Handen Van De Burgers (Energytransition.de)

In Duitsland is een energierevolutie gaande: zeker 50% van alle duurzame energie is in handen van burgers. Een interessante analyse op de website van Germany Energy Transition legt uit wat er zo uniek is aan de overgang die nu plaatsvindt in Duitsland. Burgers zijn ‘prosumers’ geworden: gelijktijdig producent en consument. Grote investeerders en de politiek spelen een minder grote rol. Er wordt juist lokaal overlegd of er een windpark of zonnepaneel op een dak komt. En ook wordt er lokaal gefinancierd.
Naar het idee van crowdfunding investeren omwonenden in bijvoorbeeld het te bouwen windpark. Het dorpje Friedrich-Wilhelm-Lübke-Koog dat in 1994 al een voorbeeld zette, haalde een derde van de investering op bij inwoners. De andere twee derde werd bij een bank opgehaald. Hierdoor kon er minder winst gemaakt worden, maar de gemeenschap werd zo veel meer bij het project betrokken, de acceptatie van windmolens ‘in hun backyard’, werd groter.
Duitse burgers hebben al 800 miljoen euro geïnvesteerd in dit soort coöperatieve gemeenschaps-projecten, zegt een schatting. Het aantal coöperatieve projecten komt op 586 in 2011, in vergelijking met 66 in 2001.
Afgelopen 10 januari maakte de Duitse brancheorganisatie BDEW de eerste schattingen jaarcijfers stroomproductie bekend. Het aandeel van stroomproductie uit duurzame bronnen is gestegen van 20,3% in 2011 naar 21,9% in 2012. De stijging van het aandeel zonnestroom is van 3.2% naar 4.6%. Opmerkelijk, omdat zonnepanelen juist kleinschalig en decentraal energie opleveren.
Lees de hele analyse over energie in handen van Duitse burgers op : Energytransition.de
en bekijk de rapporten van BDEW hier: BDEW, BDEW rapport
Lees ook
Oliebedrijven financieren grootste windturbines ter wereld
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie

Over de schrijver

19 reacties op “Duitse energierevolutie is in handen van de burgers”

  1. Pingback: Duitsland zet record met 74% duurzame energie opwekking » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.