Duitsers half zo rijk als Grieken, blijkt uit ECB rapport

640Px Euro Note Close 1
Foto: Wikimedia Commons

Volgens de ECB zijn de Duitsers lang niet zo rijk als altijd wordt beweerd, en hebben ze evenmin geprofiteerd van de eurocrisis. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung is dit het bewijs dat zij niet hoeven te betalen voor de fouten van anderen en dat zij hun welvaart beter moeten verdelen.
Deze cijfers van de Europese Centrale Bank zijn een garantie voor politiek vuurwerk. Voor het eerst hebben officiële instanties volgens een representatieve en uniforme methode het gemiddeld vermogen van Europese huishoudens berekend.
Uit dat onderzoek blijkt dat Duitse huishoudens met een gemiddeld vermogen van €51.000 ietsje armer zijn dan de Slowaken, en slechts de helft zo rijk als de Grieken, die gemiddeld beschikken over een vermogen van € 102.000. In vergelijking met huishoudens in Luxemburg (€ 398.000) en Cyprus (€ 267.000) zijn Duitsers zelfs bijna hulpbehoevend.
ECB heeft bewust gegevens achtergehouden
Deze cijfers zijn weliswaar verrassend, maar een schandaal is het zeker niet. Dit onderzoek beschrijft immers de realiteit waarvoor politici en media in dit land niet altijd evenveel aandacht hebben. Wat wel schandalig is, is dat de ECB deze gegevens bewust heeft achtergehouden tot het moment dat er een besluit was genomen over [de ‘redding’ van Cyprus] (3587901). Dit laat opnieuw zien hoezeer de ECB in de huidige eurocrisis ook een politieke rol speelt.
Deze cijfers komen nauwelijks overeen met het rooskleurige beeld van een welvarend Duitsland, een imago dat het land zelf graag in stand houdt. Ook in Brussel wordt zelfs met een licht beschuldigende vinger naar Duitsland gewezen, omdat de sterke Duitse export landen in Zuid-Europa heeft opgezadeld met torenhoge schulden.
Dat is net zo’n verkeerde veronderstelling als het hardnekkige sprookje dat Duitsland meer dan andere landen in de EU heeft geprofiteerd van de eurozone. Het tegendeel is waar. In Duitsland is het inkomen per hoofd van de bevolking na invoering van de euro gedaald. Tegelijkertijd hebben Zuid-Europese landen met hun voormalige ‘zachte’ valuta het grootste geschenk van de euro – een zeer lage rente – voor niets anders aangewend dan het maken van nog meer schulden.
In de la van een Brussels bureau
Ook Duitse politici willen het niet toegeven. […]. Zelfbenoemde financiële experts als Trittin, fractievoorzitter van de Groenen, en SPD-voorzitter Gabriel, houden liever vast aan de fabel van het arme zuiden, dat wordt uitgebuit door de noordelijke Europese landen.
Daarom zijn zij voor financiële compensatie, en eisen zij meer solidariteit door het uitgeven van euro-obligaties. Op die manier zouden toch al geplaagde belastingbetalers uit landen als Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Finland moeten instaan voor de staatsschulden van minder stabiele Eurolanden, zonder dat ze zo rijk zijn als de Italianen, Spanjaarden, Belgen, Maltezers of Cyprioten.
Omdat dat niet eerlijk zou zijn, blijven de plannen voor euro-obligaties hopelijk nog lang liggen in de la van een Brussels bureau. Zeker is dat echter niet. Daarvoor wordt de financiële situatie voor Europese huishoudens net iets te ijverig bestudeerd.
Lees het volledige artikel uit de Frankfurter Allgemeine Zeitung in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De homo monarchus
De verstedelijking in Afrika
In het hoofd van een autist

Over de schrijver