Duitsers maken gebouw van oud papier

Foto: Dratz und Dratz Architekten

Papier wordt regelmatig gerecycled. Er wordt behang van gemaakt, maar ook kleine meubelstukken. In Duitsland ging men nog een stapje verder en maakten de architecten Ben en Daniel Dratz van Dratz Dratz Architekten een compleet gebouw van 550 balen gerecycled papier. Het gaat om een tijdelijke werkruimte, maar het gebouw is wel bestand tegen harde wind en hevige regenval.

Toevallige inspiratie

Voor hun project kregen de broers 200.000 dollar subsidie van de Zollverein School of Management and Design in Essen. Die subsidie was echter niet de aanleiding van het project. De inspiratie kwam toen de broers langs een recyclingbedrijf kwamen en daar balen met oud papier zagen. Toen bleek dat de balen ook stapelbaar waren, besloten de broers dat ze daar iets mee wilden doen. Het resultaat is een gebouw van maar liefst 190 vierkante meter.

Opvallend

Hoewel het bouwwerk misschien niet het allermooiste gebouw is, valt het wel op. Bovendien is het erg praktisch; het papier isoleert goed en droogt snel weer op, ook als het door en door nat is geworden. Volgens de broers kan het papier tot bijna 10 meter opgestapeld worden, waardoor er talloze toepassingen mogelijk zijn.

Bron: Treehugger.com

Lees ook:

4 hobbit  huizen die écht bestaan

Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie

Wakker Dier geeft plofkip-supermarkt AH ervan langs

3 reacties op “Duitsers maken gebouw van oud papier”

  1. "het papier isoleert goed en droogt snel weer op, ook als het door en door nat is geworden"
    Droog papier isoleert, zoals schaatsers uit ervering weten.
    Opdrogen is een ander verhaal, de nodzakelijke energie wordt aan de omgeving onttrokken, dus zal er flink gestookt moeten worden, dus milieubelastend.
    Voor de derde wereld lijkt mee leem of andere bouwstof uit de omgeving veel zinniger

Reacties zijn uitgeschakeld.