Duitsers zijn de schoonste

Actievoerders Op De Bouwplaats
Nederland Vertrouwt Op Kolen, Duitsland Op Zon En Wind. Foto: Greenpeace

Terwijl Nederland steggelde over de bouw van een kolencentrale, passeerde Duitsland een magische grens: meer dan 20% van de energieproductie van onze oosterburen komt uit duurzame bronnen, zoals biomassa, zon en wind. Dit blijkt uit een rapport van de Duitse Organisatie voor Energie en Water (BDWE) en werd gemeten over de eerste 6 maanden van 2011.

Deze prestatie is volgens het Duitse opinieblad Der Spiegel een flinke opsteker voor Angela Merkel, die “flink wat politiek kapitaal” spendeerde om nucleaire technologie uit de Duitse energiemix te halen. Het afgelopen jaar groeide de duurzame sector snel, en met name de zonne-energiesector. De elektriceitsproductie van dit onderdeel nam toe met 76%. De verwachting is dat Duitsland zonder problemen de sluiting van kerncentrales kan opvangen met voortgaande groei in de groene energiesector.

Met het passeren van de 20% haalt Duitsland al de EU doelstellingen voor 2020. Een bijzondere prestatie, aangezien Duitsland geen toegang heeft tot ‘makkelijke’ schone energie zoals de Zwitsers en Scandinaviërs die veel waterkrachtcentrales hebben. De Duitse groene opmars heeft te maken met een krachtige politieke wil om groene energie, en met name zonne-energie te stimuleren met betrouwbaar en consistent beleid.

Bron: Spiegel online, Grist

Lees ook

Zelf geld verdienen met zonne-energie

Spuitbus brengt zonne-energie overal

Ondernemer Niels Oskam wil dat iedereen kan luieren

Over de schrijver

6 gedachten over “Duitsers zijn de schoonste”

 1. @Roland je hebt deels gelijk: eerder werd er gevreesd dat het sluiten van kerncentrales de groei van kolenenergie zou stimuleren. (Zie bijvoorbeeld dit artikel, ook in Der Spiegel: http://www.spiegel.de/international/germany/0,151…. Het nieuwe inzicht van dit rapport echter is dat groene energie wél ruimschoots in staat is om flink te groeien.

  Of er wel of niet meer kolen in de Duitse energiemix komt, hangt af van de Duitse overheid en energieproducenten zoals RWE. Laten we hopen dat de Duitsers wat meer ruggengraat hebben in het ontmoedigen van vieze energie dan Nederland.

  Verder: ik zeg nergens dat zonnestroom de grootste in de mix is. Alleen dat het flink gegroeid is.

  En wat wind betreft: ook deze groeide afgelopen jaar.

 2. Verwarrend, ook in Duitsland zijn kolencentrales in aanbouw. Het aandeel kolen- en bruinkoolstroom (nu al meer dan de helft) zal met het stoppen met atoomstroom (nu meer dan 20%) verder stijgen.
  De bewering "De verwachting is dat Duitsland zonder problemen de sluiting van kerncentrales kan opvangen met groei in de groene energiesector" zou zo zijn, indien krachtig op besparing wordt ingezet met zo'n 2% jaarlijkse daling van het verbruik. Doch de verbruiksgroei is ook onvermeld!
  Vervanging in 10 jaar betekent dus een verdubbeling van groene stroom bij gelijkblijvend verbruik!

  Ververwarrend is ook de indruk dat zonnestroom de belangrijkste groene stroom is. Onjuist dat is biomassa, dan wind en pas als laatste zonnestroom. Duitsland heeft zeker vergeleken met ons weinig mogelijkheden voor zeewind, dus ook daar blijft de groei beperkt.

Reacties zijn gesloten.