Duitsland verdient miljarden met groen, Nederland telt haar centjes

3049873452 D5Efbd7204 OGisteren stond het in verschillende kranten: de overstap naar groene energie kost de Nederlandse staat miljarden. De staat loopt namelijk heel wat accijnzen mis als we minder gas gaan verbruiken. Het nieuws was afkomstig van de Algemene Energieraad (AER). Het is typerend voor de armoedige visie die in Nederland dominant is. Want terwijl Duitsland jaarlijks 300 miljard euro omzet met schone technologie — vooral voor energie uit biomassa, wind en zon — kijkt Nederland alleen naar de kosten die verandering met zich meebrengt.
Advertentie
Vraag gratis offertes van zonnepanelen aan bij installateurs uit je eigen regio
Volgens de AER zal de staat veel geld kwijt raken. Omdat Nederland veel gas verbruikt, verdient de staat namelijk flink aan accijnzen. Groene energie bedreigt die accijnzen. Over 5 jaar zal de staat 5 miljard euro minder verdienen aan energieaccijnzen (op een totaal van 35 miljard euro nu).
Het manco van deze redenering is dat er alleen naar de kosten wordt gekeken. Het is al vaak gezegd, en het wordt nu nogmaals door Duitsland bewezen: investeren in schone, groene technologie levert veel geld op. Duitsland verdient jaarlijks 300 miljard euro met schone technologie. Dat is 15% van het totale bedrag dat er in deze sector wereldwijd omgaat. Duitsland is daarmee marktleider. Ondertussen zijn er ook 1,4 miljoen banen ontstaan in deze sector: onderzoekers, ingenieurs, installateurs en allerhande andere banen. De groei van schone technologie is zo groot dat het Duitse ministerie van milieu zelfs van een Wirtschaftswunder spreekt.
Daar tegenover staat de Nederlandse angst voor de afname van accijnzen toch wel heel armoedig. Nederland kan net als Duitsland heel veel geld verdienen in deze snelgroeiende sector. Daar hoor je maar weinigen over, ook kranten plaatsten geen commentaar bij de conclusies van de AER.
En er werd meer niet vermeld. Bijvoorbeeld dat het eigenlijk heel gek is dat minder gasverbruik een probleem is. Je zou zeggen dat zuinig zijn op onze gasvoorraad in deze donkere economische tijden een goede zaak is. De rekenaars van de AER zien alleen het gat in de begroting. De afhankelijkheid van de Nederlandse staat van energie-accijnzen levert een perverse prikkel op die vergelijkbaar is met tabak. Minder roken is ook slecht voor de schatkist, vanwege de hoge accijnzen op tabak. Maar wie durft nu nog te beweren dat er veel gepaft moet worden omdat anders de begroting niet sluitend is?
En: er wordt ook genoegzaam vergeten dat de staat het gebruik van fossiele brandstoffen jaarlijks met meer dan 5 miljard euro subsidieert, bijvoorbeeld met goedkope rode diesel. Het afschaffen van die subsidie is een veel beter idee. Het subsidiëren van fossiele brandstoffen smoort innovatie in schone technologie en maakt besparen op brandstof minder rendabel. En de subsidie is precies genoeg om het gat in de begroting op te vullen. Als we dan toch op onze centjes moeten letten, laten we het dan goed doen.
Bron: NRC, FD, Trouw
Lees ook
De Griekse aardappelbeweging groeit in macht
Kathedralen, onderbroeken en 12 andere opmerkelijke dingen gemaakt van bamboe
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Over de schrijver

5 reacties op “Duitsland verdient miljarden met groen, Nederland telt haar centjes”

  1. zou het niet verstandig zijn om hier een commissie voor op te zetten, zodat dit eens goed wordt onderzocht. er worden voor diverse onzin zaken commissies opgericht die geen vooruitgang bieden. bij energie valt er voor nederland nog heel veel te winnen, zowel voor milieu als in geld. nu de grote vraag: wie durft het aan om het voortouw te nemen, of blijft het weer bij praten?

  2. Nederland zal er toch spoedig aan moeten geloven. Wind en Zonne energie hebben de toekomst. Toch moet ook die apparatuur vervangen worden, en is de energie opbrengst relatief laag. Maar dit gaat allemaal veranderen.

Reacties zijn uitgeschakeld.