Duizenden Belgen zijn vleesarm aan het vasten: Nederlanders volgen

Loozrboy Flickr
Foto: Loozrboy (Flickr)

De tijd tussen Aswoensdag en Pasen is voor Christenen traditioneel de vastentijd, maar de Belgische studente Alexia Leysen geeft deze periode een nieuwe invulling. Zij eet dan niet of nauwelijks vlees. En ze is niet de enige. Aan haar oproep via de Facebook-pagina ‘Dagen zonder vlees’ gaven bijna veertienduizend mensen gehoor.

De timing van de actie heeft trouwens niets met het Christelijke geloof te maken, hoogstens met een geloof in een betere wereld. Alexia wil met haar actie zo collectief mogelijk stilstaan bij de gevolgen van de vleesconsumptie.

‘Ik begon steeds meer te lezen over de roofbouw die vleesconsumptie op het milieu pleegt’, zegt ze in de Belgische krant De Standaard. ‘Wist je dat er 15.000 liter water nodig is om een kilo rundvlees in de winkel te krijgen? En dat de vleesindustrie meer broeikasgassen produceert dan de transportindustrie? Hoe meer cijfers ik onder ogen kreeg, hoe meer ik me bewust werd van de verwoestende impact.’

311 keer de aarde rond

Daarnaast wil Alexia met deze actie de ecologische voetafdruk van een zo groot mogelijke groep mensen verlagen. Volgens de website ‘dagenzondervlees.be‘ zorgen 8 voltijds deelnemers samen voor een CO2-reductie die vergelijkbaar is met 7700 kilometer autorijden. Als alle deelnemers de vastentijd volhouden, zorgt dit voor een collectieve CO2-reductie die je kunt vergelijken met ruim dertien miljoen kilometer autorijden, oftewel: 311 keer de aarde rond ter hoogte van de evenaar.

VeggieChallenge in Nederland

Ook Nederland kent nu een actie om de vleesconsumptie te verminderen, de VeggieChallenge. Net als bij de actie van de Belgische Alexia gaat het er bij deze campagne om samen minder vlees te eten. Je kunt daar zelfs prijzen mee winnen. De actie is georganiseerd doorde jongerenorganisatie Viva Las Vega’s en duurt van 21 maart tot 21 juni.

Lees ook:

Nucleaire noodtoestand in Japan: rampscenario’s uitgelegd

Vegetariërs hebben betere sex (maar dat mogen Amerikanen niet zien)

Vegetariërs zijn aardiger en slimmer

Over de schrijver