Deze 23-jarige plant in zijn eentje duizenden bomen per dag

Het ziet er vermoeiend uit: de Canadese Antoine Moses loopt voorover gebogen door de natuur, gooit zijn schop in de grond, plant een zaailing in het gat wat hierdoor ontstaat en gaat door. Een effectieve methode, zo blijkt, want de 23-jarige heeft hiermee het wereldrecord bomen planten verbroken en slaagde erin om binnen 24 uur 23.060 bomen te planten. Dat is bijna duizend bomen per uur. Topsport dus.

De shovel toss

Moses begon met het planten van bomen toen hij 17 was. Sindsdien is hij dwars door Canada getrokken om op kale stukken land zaailingen te planten met behulp van de ‘shovel toss’ methode, zoals hij het zelf noemt. De ‘schop gooi’ methode. Dat klinkt misschien gevaarlijk, maar het gaat om een relatief kleine schop die hij heel doelgericht een meter voor zich in de grond werpt, waarbij de schop rechtop in de aarde blijft staan. Als hij de schop er weer uittrekt, ontstaat er een gat waar hij precies een zaailing in kan planten. Heel soms stamp hij nog even de aarde aan naast het jonge boompje, maar meestal is hij voordat je met je ogen knippert al weer met een volgende boom aan het planten. Dat ziet er zo uit (tekst gaat verder onder video):

Professionele bomenplanters

Je zou zeggen dat Moses, na het verbreken van het wereldrecord bomen planten (geen idee dat zoiets bestond), zijn doel behaald heeft en ermee kapt (pun intended). Maar niks is minder waar. “Ik houd van bomen planten,” zegt hij tegen Nowthisnews en dus gaat hij er gewoon stug mee door. Dat gezegd hebbende, bestaat er in Canada (en de Verenigde Staten) zoiets als professionele bomenplanters, die gekapte stukken land herbeplanten. Ze worden geacht om al lopend elke twee meter een zaailing te planten en worden per boom betaald. Dat bedrag kan aardig oplopen. Zo vertelt Leah Zecchino op Tiktok dat ze in drie dagen tijd 1900$ heeft verdiend met het planten van bijna 15.000 stuks. “I just passed my biggest milestone,” zegt ze met een grote grijns in de camera. Het is weliswaar nog niet in de buurt van het record van Moses, maar ja: die noemt zichtzelf dan ook een ‘athletic tree planter‘ op Insta.

Goed geld verdienen

Dat het planten een pittige job is, vertelt ook fotograaf en cameraman Luc Forsyth aan NPR (de Amerikaanse publieke radiozender). Hij werkte als tiener vijf seizoenen lang als treeplanter en keerde onlangs terug om het leven van de bomenplanters vast te leggen op camera en de wereld een inkijkje te geven in deze niche community. “Het is lichamelijk slopend werk op afgelegen plekken. Je moet voor je eigen spullen en eten zorgen en je werkt 8 tot 12 uur per dag,” legt hij uit. Maar, als je het slim speelt en je bent een snelle planter, dan hoef je maar een paar maanden per jaar te werken en kan je de rest van de tijd reizen, wat veel planters dan ook doen.

In Canada worden jaarlijks zo’n 600 miljoen bomen geplant door 8000 planters. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar tegelijkertijd is bosbouw (of eigenlijk hout) het grootste exportproduct van Canada. Het gaat hier dus niet alleen om het klimaat, maar ook om de industrie. Dat gezegd hebbende: als je genoeg bomen plant, hoef je geen oerbossen te kappen om aan je hout te komen. Bovendien zijn de bomen die geplant worden makkelijker te kappen, omdat ze op een bepaalde manier geplant worden, met voldoende afstand van elkaar. In Canada is trouwens bij wet bepaald dat deze nieuwe bomen geplant moeten worden.

Lees ook het verhaal van de Nederlandse Roeland, die van zijn eigen spaargeld duizenden bomen in Kenia plant.

Over de schrijver