Ideale Chinese oplossing voor voedselverspilling: dumplings

Vandaag een echte Chineze ‘klassieker’: dumplings. Het is in sommige Aziatische culturen een straf om eten weg te gooien, waaronder enkele Chinese volkeren. Het weggooien van voedsel? Dat doe je gewoonweg niet. Vaak verzamelen zij de leftovers en maken eens per week dumplings. Deze hapjes zijn in Engeland, Amerika en Ierland razend populair geworden. Vandaag maak ik deze Chinese anti-food waste klassieker met een product dat ik een tijdje terug gemaakt hebt: namelijk zelfgemaakte zuurkool. Nu 3 weken later is die klaar en maak ik daarvan zuurkool dumplings! Kijk hier hoe ik dat doe:

Ingrediënten:
– 400 gram tarwebloem
– 200 ml water (kan iets meer of minder zijn)
– zelfgemaakte zuurkool

How to?
Een aantal weken geleden heb ik jullie laten zien hoe je zuurkool maakt en vandaag gaan we hier een gerecht maken. Een super simpel gerecht overigens, dat je met alles wat je over hebt zou kunnen maken. Namelijk: dumplings. Dumplings worden in de Chineze keuken gebruikt om leftovers weg te werken. Onze zuurkool is geen leftovers zijn, toch wil ik laten zien hoe je dit moet doen.

Voeg de bloem en water door elkaar en meng totdat je een mooie bal deeg krijgt. Wanneer je een mooie bal hebt, laat je dit 30 monuten rusten onder een vochtige doek. Het deeg moet niet te soepel zijn, want dan plakt het zodadelijk niet aan elkaar. Te droog is ook niet oké, want dan is het niet uit te rollen.

Pak een klein plukje deeg en rol dit uit met de deegroller. Rol dit zo uit dat je een rondje krijgt, want een vierkantje heb je niets aan. Pak een lepel zelfgemaakte zuurkool en schep deze op het deeg. Vouw het bolletje dicht, zodat de zuurkool gevangen zit en maak kleine inkepingen in de deeg rand, zodat deze goed door elkaar gemengd wordt.

Breng vervolgens water aan de kook en zet daarna het vuur iets zachter. Voeg de dumplings toe en zet het vuur halfhoog. laat dit ongeveer 4 minuten koken en blijf met een lepel roeren zodat de dumplings niet aan elkaar blijven plakken. En genieten maar!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Another Wasteless Week.

Over de schrijver