Dus daarom geeft Sinterklaas je humeur een boost

1903464608 2Fa1B6573F
Foto: Oxfam Novib

Dat chocolade gelukkig maakt, weet iedereen die wel eens in de donkere dagen van de winter op de bank ploft met een lekkere chocolade letter en een goede bak koffie. Maar wetenschappers raken nu ook steeds meer overtuigd. Chocolade en enkele andere producten, waaronder zwarte bessen, frambozen, aardbeien, en vette vis (vanwege de Omega-3), bevatten een molecuul dat sterk lijkt op valproïnezuur, een middel dat in de psychiatrie tegen sterke stemmingswisselingen gebruikt wordt. Geen wonder dus dat we in de winter juist de chocoladeletters uit de kast halen.
(Advertentie)
Goed voor je huid én je portemonnee: natuurcosmetica van Nonique.
De nieuwe inzichten zijn onderdeel van een grotere wetenschappelijke zoektocht naar de effecten van voedingsstoffen op ons brein. Karina Martinez-Mayorga, een Amerikaanse onderzoekster: “De grote hoeveelheid bewijs dat stoffen in chocolade, blauwe bessen, frambozen, aardbeien, thee en bepaalde voedselproducten hoogstwaarschijnlijk de stemming verbeteren, stimuleert de zoektocht naar andere factoren in eten die de stemming wijzigen.”
Voedselproducenten gaan hier vast hun voordeel mee doen. Verwacht binnenkort nieuwe producten die adverteren met “goed voor je geheugen” of “bevordert je humeur”. Maar in de tussentijd kun je ook gewoon door gaan met gezond eten. Want van verse bessen en vette vis is al langer bekend dat ze gezond zijn. Bessen bevatten bijvoorbeeld ook veel anti-oxidanten bevatten, stoffen die belangrijk zijn voor je weerstand. En je hebt de komende maand een reden minder om je schuldig te voelen over al die chocoladeletters die je naar binnen gaat werken…
Lees ook
Geen kwik, maar omega-3 in je vis
Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding
Zo vind je de waterfles die past bij jouw stijl

Over de schrijver