Dus Wat Gaan Wij Doen: een online festival over duurzaamheid

Elk jaar kijk ik er weer naar uit: een hele zomer vol festivals met inspirerende sprekers, swingende live bands, heerlijk eten, films in de open lucht, zon op je mik, een drankje in je hand en vooral veel gezelligheid met vrienden en bekenden. Dit jaar zal het iets anders gaan. Maar gelukkig staat het festivalseizoen niet helemaal stil. Zo opent Dus Wat Gaan Wij Doen (DWGWD) op Hemelvaartsdag haar digitale poorten voor iedereen, die in actie wil komen om klimaatverandering terug te dringen. Een online festival dus. 

“We zijn de eerste generatie, die de gevolgen van klimaatverandering gaat merken. En de laatste generatie, die er iets aan kan doen. Maar daar schrikken wij niet van. We gaan aan de slag! Niet met een opgeheven vingertje, maar met de duim tegen de borst en één arm in spierbalmodus,” zo schrijft de organisatie op de eventpagina van Facebook.

Dus Wat Gaan Wij Doen

Dus Wat Gaan Wij Doen is een samenvoeging van het gelijknamige festival van BlueCity 010 Rotterdam en het Make The World Great Again Festival, dat altijd in De Ceuvel in Amsterdam werd georganiseerd. De twee bundelden dit jaar voor het eerst de krachten. De locaties stonden vast, de data werden genoteerd, maar toen gooide corona roet in het eten. Niet getreurd, want de organisatie zet alles op alles om het festivalgevoel alsnog bij jou thuis te brengen.

Online festival

Via een online festivalplattegrond kan je naar de DWGWD-stage, het workshop eiland, de pionierslounge en -jawel- de foodcourt. Er zijn inspirerende zoom talks, interactieve workshops, live bandjes en filmzalen. Zo houdt Jan Terlouw een vlammend pleidooi voor verandering, juist nu. Vertellen pioniers van onder andere Kraak de Crisis, PTThee en Vies Pensioen over hun activiteiten. En geven The Pollinators, Sprinklr, Super Use Studio en Indiaan in je Kast een workshop. Bekijk het volle programma hier en ervaar dezelfde keuzestress als op een regulier offline festival.

Online Festival

Interactieve workshops: meteen aan de slag

Van alleen maar luieren en luisteren is trouwens geen sprake. Zo kan je thuis meteen aan de slag om een geveltuin aan te leggen, een bij vriendelijk balkon op te tuigen of een circulair businessmodel te verzinnen. Verder is hier het startschot voor het NK Tegelwippen: welke stad wipt de meeste tegels uit de tuin, Amsterdam of Rotterdam?

Gratis toegang

Het festival is gratis toegankelijk, de verschillende programma onderdelen zijn op donatiebasis en voor sommige workshops kan je van te voren een pakket of toegang kopen. Of je festivaleten, want ook dat kan je vooraf bestellen en in huis halen.

Wat vind jij van het initiatief om dit duurzame festival online door te laten gaan? En ben je van plan erheen te gaan? Dan horen we graag je verhalen en ervaringen. Deel ze hieronder door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

5 gedachten over “Dus Wat Gaan Wij Doen: een online festival over duurzaamheid”

  1. Ik weet niet goed wat de onderwerpen zijn,maar als het over windmolens , zonnepanelen etc gaat,raad ik iedereen aan om de documentaire planten of the humanist te gaan kijken,want zoals met alles( Corona)worden wij weer in de maling genomen.

 1. wat een goed initiatief!
  Ik ben op dit ogenblik in beslag genomen door het verzamelen van tegen geluiden tegen de wereld wijde corona aanpak.
  het lijkt wel of nederland slaapt(droomt)
  in duitsland zijn ze veel actiever om de vrijheid van democratie te behoeden
  heeft het kan wel daar ook oog voor?

Reacties zijn gesloten.